Predstavnici Ureda za društvenu brigu posjetili „Centar za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci“

21 Okt 2016

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Hamed ef. Efendić i mr. Emina Bešlija posjetili su „Centar za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci“ u Hadžićima.

Predstavnike Ureda za društvenu brigu primili su Almir Karadža, direktor centra i Šejla Kadrić, psihologinja.

Tokom razgovora direktor Centra upoznao je predstavnike Ureda o programu koji se provodi u ovom Centru, broju korisnika te načinu finansiranja samog Centra.

„U Centru za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci zastupljene su četiri vrste terapije koje se provode uz nadzor stručnih osoba. Zastupljene terapije su: duhovna, radna,psihološka i edukativna. Takođe, u Centru su angažirani i volonteri koji daju svoj doprinos na razne načine,“ istakla je Šejla Kadrić, psihologinja u Centru.

Hamed ef. Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu istakao je kako je misija Islamske zajednice, između ostalog, pružanje pomoći ovim osobama koristeći se metodom duhovne terapije.

„Sveukupno stanje i odnosi u našem društvu doveli su do epidemijske pojave socijalne devijacije , posebno prisutne među mladima. Uzimanje droga prvenstveno je socijalni a potom medicinski problem. Prevencija je bitan faktor u pristupu rješavanja ovog društvenog problema“, kazala je mr. Emina Bešlija.

Na kraju razgovora i posjete, dogovoreni su konkretni vidovi pomoći ovom Centru, upravo iz razloga sprečavanja upotrebe bilo koje vrste psihoahtivnih supstanci, čije su socijalne posljedice prisutne ne samo u sredini u kojoj osoba živi nego i u okviru šire društvene zajednice.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo