Ambasador Del Vechio: Hrvatska će pomoći uhapšenim u Orašju Istaknuto

02 Nov 2016

Nakon hapšenja 10 osoba u Orašju, koji se terete za ratne zločine, a koji su također i državljani Hrvatske, u pritvoru ih je posjetio ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Hrvatska će im pružiti svu potrebnu pomoć, istakao je on u izjavi za TV1.

"Želimo da im damo podršku, da im kažemo da pratimo situaciju i da, obzirom da su oni i građani Hrvatske, da kažem da će Hrvatska davati punu materijalnu i konzularnu i svaku drugu pomoć u skladu sa zakonima Republike Hrvatske," kazao je ambasador Del Vechio.

Dodaje da je ovim odradio svoju zadaću, koju mu je zadao ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier.

Na novinarsku konstataciju da se može steći dojam da se ne vjeruje institucijama BiH, potpredsjednik Vlade RH ministar Stier je ponovio da će Hrvatska ustrajati da BiH krene evropskim putem koji je zahtjevan, a i Hrvatska ga je prošla.

"Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa te da se dostigne jednaki standard, tj da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa", naglasio je Stier.

Ministar vanjskih i evropskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier, u utorak je komentarisao hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju (BiH), koji su i hrvatski državljani, istakavši da je Hrvatska izrazila zabrinutost i preko ambasade u Sarajevu, da je hrvatskom ambasadoru u Sarajevu dao jasne upute u vezi s tim slučajem, a ponovio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučna u podršci BiH na njezinom evropskom putu.

"Izrazili smo zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu, kontaktirali smo nadležne institucije Bosne i Hercegovine a ja sam lično dao instrukciju našem ambasadoru da zatraži od nadležnih stupanje u kontakt s hrvatskim državljanima koji su uhapšeni, a državljani su i BiH; tako da ih institucije BiH tretiraju kao svoje državljanine", izjavio je novinarima ministar Stier.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhapšeni su u ponedjeljak, a Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

Radio BIR/Agencije

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo