FIN planira uvođenje master studija na engleskom jeziku kao i programe učenja na daljinu (AUDIO) Istaknuto

15 Nov 2016

"Planirano je da se iduće godine pokrene master studij na engleskom jeziku. To je nešto, što bi studij na FIN-u učinilo atraktivnijim.”- kazao je u emisiji “Uvijek aktuelno” Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Prema njegovim riječima mnogi koji posjete Sarajevo oduševljeni su načinom na koji se Islam živi i razumijeva ovdje, te uvijek pitaju zašto se takvo izučavanje Islama ne promoviše dalje. Studij na engleskom jeziku, bio bi prilika da saznaju više o Islamu u Bosni. Naveo je i da je u planu online studiranje – mogućnost koja bi bila vrlo značajna za mlade ljude koji na studiraju na Fakultetu islamskih nauka, ali ne žive u Sarajevu.

“Mi o tome razmišljamo posljednjih nekoliko godina, izlazimo u susret našim studentima koji rade, prije nekoliko mjeseci obavili smo razgovore sa stručnjacima i ta mogućnost je u proceduri. Nadamo se da će se vrlo brzo uraditi te platforme, da se određena predavanja snimaju i da se održavaju ispiti.“

Prof. Hasanović prokomentarisao je i bolonjski sistem studiranja, kazavši da studenti na FIN-u trenutno imaju mnogo predmeta, kojima se ne mogu adekvatno posvetiti, te je stoga njihovo razumijevanje tih predmeta ograničeno.

“Naša težnja je da razvijamo studijske programe, na način da reduciramo broj obavezujućih predmeta, a da idemo sa što više izbornih predmeta, da sam student ima mogućnost da odabere ono što njega interesira i čime se misle baviti u budućnosti.“

Na pitanje da li je tržište rada otvoreno za one koji svake godine završavaju jedan od tri studijska programa, kaže kako procjene govore da svake godine postoji potreba za oko 20 -30 imama.

“Mi nažalost tek sada radimo na preciznoj bazi podataka naših svršenika, da znamo gdje se nalaze i šta rade. Nemamo preciznih podataka. Vrlo često o tome prosuđujemo na osnovu Sarajeva, gdje se na jedno radno mjesto vjeroučitelja prijave po pedeset kandidata. Međutim čim izađete iz Sarajeva, imate situaciju gdje jedan glavni imam dva puta raspisuje konkurs za jedan džemat, ali zainteresovanih nema.

Prof. dr. Zuhdija Hasanović govorio je i o značaju sporazuma, kojim je Fakultet islamskih nauka postao član Univerziteta u Sarajevu.

Emisiju uređuje i vode Mensur Aličković i Amela Jordamović

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo