Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS održao predavanje učenicima travničke medrese

, Published in BiH Featured

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS održao je u četvrtak 17. novembra 2016. godine predavanje učenicima „Elči Ibrahim-pašine medrese“ u Travniku. Govoreći o aktualnoj eknomsko-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, potpredsjednik Salkić je istakao kako je Dejtonski mirovni sporazum stvorio okvir u kojem su Ustavom osigurana sva prava građanima i narodima ove zemlje, ali da je, usljed kršenja Mirovnog sporazuma, došlo do narušavanja osnovnih ljudskih prava u jednom dijelu zemlje, čime se vještački stvara dojam da je Bosna i Hercegovina neodrživa zemlja.

-Ustavni položaj Bošnjaka u bh. entitetu RS karakteriziraju kontinuirana diskrimincija i kršenje ljudskih. Bošnjacima je uskraćeno pravo na ravnopravan tretman prilikom zapošljavanja u javni sektor, a zbog negiranja prava na bosanski jezik, jedini smo narod u Evropi kojem je u ovom trenutku zabranjeno korištenje maternjega jezika.

Nažalost, naša djeca u 21. stoljeću nemaju pravo da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, iako je to naše opredjeljenje. Rezultati popisa pokazali su da preko 52% stanovnika ove zemlje svoj jezik zove bosanskim. Pored toga, Bošnjaci nailaze na prepreke u ostvarivanju svoih političkih prava, jer se putem institucija bh. entiteta RS uskraćuju prava i kapacitet institucije potpredsjednika entiteta, djelovanja poslanika Narodne skupštine, a Vijeću naroda je onemogućeno djelovanje, jer se sve odluke donose preglasavanjem, kazao je mr. Salkić.

On je još naglasio da institucije bh. entiteta RS konstantno krše Ustav BiH. organiziran je referendum o Danu entiteta i pored toga što je Ustavni sud donio odluku da je to antiustavno. Putem zakonske regulative institucije ovoga entiteta pokušavaju poziciju Bošnjaka učiniti nepodnošljivom, čime se nastavlja provoditi ideologija etničkog čišćenja:

-Vlasti bh. entiteta RS provode opasnu radikalizaciju prilika u ovome entitetu, koja ima za cilj da izazove reakciju Bošnjaka. Vlasti RS žele prikazati Bošnjake kao opasnost po bezbjednost RS. Međutim, naša politika i naše djelovanje su potpuno jasni: mi gradimo zemlju istih mogućnosti za sve.

Činimo sve da Bosna i Hercegovina bude multietnička država u kojoj neće biti diskriminacije i kršenja ljudskih prava. To je naš cilj i mi ćemo doći do njega. To je težak i trnovit put, ali kada radite ispravno i kada slijedite istinu, onda rezultat mora doći. Moja generacija, koja je bila prinuđena da nosi pušku i da brani svoju domovinu, koja je bila u logorima, napravila je važne korake. Ali oni najvažniji koraci su na vama i vašoj generaciji. Vi trebate nastaviti borbu za ideju izradnje Bosne i Hercegovine kao zemlje mira, tolerancije i multikuture. Bosna i Hercegovina je mjesto koje je dragi Allah obdario tom srećom da se u njoj susreću različite vjere i kulture. To je naše bogatstvo. Svako ko je pokušao od ove zemlje da napravi potpuno čist etnički i religijski prostor, on je propao. Vi ste budući kreatori društva, u kojem će svako imati jednaka prava. Da je dragi Allah htio, on bi dao samo jednu religiju, dao bi samo jedan narod. Mi moramo poštovati Božiju volju i uvažiti njegovu odluku. Mi neumorno i istrajno, već godinama, pravimo korake prema drugim narodima i konfesijama. Spremni smo da im pokažemo ljepotu svoje vjere i svoga naroda. Ne da bismo druge ponižavali, niti ugnjetavali, već da im pokažemo svoje bogatstvo, ljepotu, snagu... Pristupajući tako saradnji sa drugim narodima i religijama u Bosni i Hercegovini, uvjereni smo da će i oni nas cijeniti i uvažavati našu snagu, odnosno našu odluku da po svaku cijenu čuvamo i branimo ovu zemlju, kazao je potpredsjednik Salkić.

On se u Travniku susreo i razgovarao sa travničkim muftijom Ahmed-ef. Adilovićem i Dževdetom Šošićem, direktorom „Elči Ibrahim-pašine medrese“.

 

Rate this item
(2 votes)