Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Vakufska direkcija: Uskoro izgradnja još tri nove džamije u Bugojnu, Jajcu i Kaljini

, Published in BiH

Polaganjem kamena temeljca za tri džamije u dva dana nastavljen je projekat izgradnje 20 džamija koje Vakufska direkcija realizira u saradnji sa humanitarnom organizacijom Al-Najat iz Kuvajta i medžlisima IZ u BiH. Do sada je izgrađeno i otvoreno sedam. A ovom prilikom najavljujemo skorašnje polaganje kamena temeljca za obnovu i Malkoč-begove džamije u MIZ Glamoč.

U džematu Kruševci, MIZ Kaljina, nadomak Sokoca u prisustvu vjernika u utorak 15. novembra svečano je postavljen kamen temeljac za obnovu stare džamije koja je sagrađena 1972. godine, a početkom agresije na našu zemlju 1992. godine je zapaljena i porušena, kao i sva bošnjačka sela na ovom području.

Kamen temeljac položili su muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Vakufske direkcije dr. Senajid Zajimović i predstavnik kuvajtske humanitarne organizacije „Al-Najat“ Abdurahman Abduldžadir.

Prema riječima v.d. glavnog imama Medžlisa IZ Kaljina Seada ef. Drinjaka ovaj čin je ostvarenje višegodišnjeg sna mještana ovog područja, jer su, kako je kazao, konačno prevazišli sve prepreke koje su ih kočile na tom putu.

S neskrivenom radošću muftija dr. Ljevaković je istakao kako je ovo dan potvrde opredijeljenosti muslimana ovog kraja da stvaraju nove vrijednosti. „Naši su ljudi zaokupljeni idejama gradnje, ne samo bogomolja u kojima će veličati Stvoritelja već dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa“, kazao je muftija.

Direktor Vakufske direkcije je u svom obraćanju iskazao zadovoljstvo što Vakufska direkcija IZ u BiH aktivno učestvuje u izgradnji i obnovi vakufskih i vjerskih objekata na području BiH. Ovaj današnji čin rezultat je uspješne saradnje Vakufske direkcije i humanitarne organizacije „Al-Najat“ iz Kuvajta.

Na kraju svečanosti muftija dr. Ljevaković je proučio dovu.

Drugi kamen temeljac postavljen je 16.11.2016. godine za izgradnju džamije u naselju Volijak, Medžlis islamske zajednice Jajce. Prije samog čina postavljanja kamena temeljca prisutnim gostima obratio se glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce, koji je naglasio važnost izgradnje u materijalnom i duhovnom smislu.

Nakon glavnog imama prisutnima se obratio predstavnik donatora g-din Abdurahman Abduldžadir koji je prenio selame od generalnog direktora humanitarne organizacije „Al-Najat“ dr. El-Ensarija. On je u svom obraćanju istaknu važnost i značaj izgradnje i obnove džamija, te se zahvalio Islamskoj zajednici i Vakufskoj direkciji na dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

Prisutnim gostima obratio se i direktor Vakufske direkcije dr. Senajid Zajimović koji je, između ostalog kazao: „Mi obnavljamo i gradimo džamije prvenstveno da bi se u njima obožavao Uzvišeni Gospodar. Ali mi džamije obnavljamo i gradimo i zbog toga što su one simboli našeg višestoljetnog postojanja i egzistencije na ovim prostorima“.

Na samom kraju prisutnim gostima obratio se i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je istakao važnost džamija, te pohvalio organizovanost i preciznost rada Medžlisa Jajce, koji se ističe svojim projektima i radom. Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i načelnik općine Jajce g-din Edin Hozan, zastupnik u Federalnom Parlamentu g-din Bajro Makić, imami MIZ Jajce, kao i drugi predstavnici isntitucija sa područja općine Jajce. Kamen temeljac postavili su: muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović, Abdurahman Abduldžadir, predstavnik donatora i glavni imam Medžlisa Jajce Zehrudin-ef. Hadžić. Na kraju je dovu proučio muftija dr. Ahmed-ef. Adilović.

Istog dana sa početkom u 14:00 sati svečano je postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Zlavast, Medžlis islamske zajednice Bugojno.

Prisutnima su se obratili: Vehid ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno, Haris Mujić, predsjednik MIZ Bugojno, Abdurahman Abduldžadir, predstavnik donatora, dr. Senajid Zajimović, direktor Vakufske direkcije i dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

Na kraju svečanosti uz učenje tekbira pristupilo se postavljanju kamena temeljca za izgradnju nove džamije na mjestu gdje je bio mesdžid, a dovu je proučio travnički muftija dr. Adilović.

(www.vakuf.ba)

 

Rate this item
(0 votes)