Haško tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića

07 Dec 2016

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za generala Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, rekavši pri tome da bi ga trebalo osuditi za organizovani zločinački poduhvat tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilac Alan Tieger u srijedu je pred sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kazao da bi “bila uvreda za žrtve, žive i mrtve, i uvreda za pravdu da se izrekne bilo koja kazna, osim najteže moguće po zakonu: doživotna kazna zatvora“.

Tieger je govorio na kraju završe riječi Haškog tužilaštva tokom suđenja Mladiću. Iznošenje završne riječi nastaviće Mladićeva odbrana od 9. do 13. decembra, dok će odgovore na argumente suprotne strane iznositi 15. decembra.

Time će biti okončano četverogodišnje suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH 1992.-1995.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine. On je krajem maja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen MKSJ-u. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama MKSJ, nije se izjasnio o krivici, pa je Pretresno vijeće u njegovo ime unijelo kako se ne osjeća krivim. 

Tokom suđenja, optužba i odbrana saslušale su oko 300 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja. 

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Mladića za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovnika Sarajeva za vrijeme opsade granatiranjem i snajperskom vatrom, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sve u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Prema onome što je ranije saopćio Haški tribunal, prvostepena presuda u predmetu Mladić trebala bi biti donesena do novembra naredne godine. 

(AA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo