Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U srijedu protest: “Sarajevo - metropolama svijeta za Halep i Siriju”

, Published in BiH Featured

U Sarajevu će u srijedu u 15 sati biti održan miting podrške narodu Sirije pod nazivom "Sarajevo - metropolama svijeta za Halep i Siriju". Inicijativu Rijaseta Islamske zajednice BiH prihvatile su druge vjerske zajednice, sa isključivo humanitarnim motivima.

Miting će biti održan na Trgu djece Sarajeva, a organizuju ga kulturna udruženja, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i vjerske zajednice u BiH. Na ovaj način, kako poručuju organizatori, iz Sarajeva se šalje podrška stanovnicima Sirije, posebno grada Halepa gdje svakodnevno stradaju civili.

Eli Tauber iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu stradalo šest miliona Jevreja pred očima cijelog svijeta koji nije podigao svoj glas.

Upravo zato, kako je poručio Tauber, stanovnici Sarajeva moraju glasno reći da ne odobravaju krvoproliće u svijetu. 

"Kada su Jevreji ubijani, tada niko nije reagovao, iako je bilo očito da sve to vodi trenutku kada će evropske vrijednosti biti uništene, stradalo je šest miliona Jevreja i svijet nije reagovao. Danas smo u situaciji da smo mi oni koji moraju dići svoj glas i reći da prestanu sva razaranja i ubijanja ljudi, da pokušamo našim glasom iz malog Sarajeva dati poticaj da se spasi čovječanstvo", rekao je Tauber.

Mato Zovkić iz Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" podsjetio je da rat u Siriji traje šest godina i da se u njemu ne štede ni životi djece ni žena. Naglasio je kako miting nema nikakvu vjersku niti političku pozadinu, nego da je cilj podrška narodu Sirije. 

"Inicijativa je nikla u Rijasetu Islamske zajednice BiH i oni su zamolili nas, predstavnike drugih vjerskih zajednica, kardinal Vinko Puljić dao je saglasnost i odobrio da se pridružimo. Svim srcem sam se pridružio. Ne želimo ovo politički obojiti, već humanitarno. 

Katolički poglavar papa Franjo u nedjelju je molio za humano tretiranje u Halepu i Siriji, jučer je poslao pismo Assadu s molbom da humanitarna pomoć dođe do svih. Zato, dižemo svi mi, stanovnici Sarajeva, sutra svoj glas", poručio je Zovkić.

Da Sarajevo i njegovi građani najbolje znaju kako izgleda zakašnjela reakcija svijeta, podsjetio je Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod". Sutrašnji miting u Sarajevu za podršku narodu Sirije Lavić je nazvao "ljudskim zadatkom".

Ljudski zadatak je dići glas

"Ovo je ljudski zadatak gdje pokušavamo podići svoj glas za mir, posebno za mir na Bliskom istoku, u Halepu, Damasku, Palmiri... Gradovima koji već mjesecima stradaju u jednom ratnom nasilju. Slike iz tih gradova nas podsjećaju na slike naših stradanja na kraju 20. stoljeća. Kažemo da je došlo vrijeme da razvijanje kulture mira. Mislim da je naša jedina ljudska budućnost u molbi da mir vlada među ljudima. Sarajevo u tom smislu ima veliki moralni kapacitet koji može uspjeti pokrenuti pitanje razvijanja kulture mira u Evropi i svijetu. Bez obzira na različitosti, treba da živimo u miru. To je naša poruka", rekao je Lavić.

On je podsjetio kako je u "komforne živote stanovnika planete ušao princip hladnoće koji je omogućio da zlo vlada svijetom".

"Mi ovdje sjedimo, dok na drugom kraju svijeta neko ubija ljude. Ako bi se ljudi širom svijeta podigli, bili bi drugačiji odnosi na planeti. Svijet je toliko umrežen da niko više ne može reći da ga se ne tiče, svi smo odgovorni za sve što se dešava u svijetu", rekao je Lavić.

Podršku mitingu dale su i organizacije i fondacije uključene u Mrežu za izgradnju mira čiji je direktor Goran Bubalo rekao je da Sarajevo i BiH najbolje znaju šta je rat.

Organizatori su najavili da će na kraju mitinga biti sačinjena zajednička poruka građana BiH koja će zvanično biti proslijeđena svim ambasadama u BiH, NATO savezu, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Radio BIR

Rate this item
(0 votes)