Rukovodstvo Islamske zajednice Austrije posjetilo reisu-l-ulemu Istaknuto

27 Dec 2016

Rukovodstvo Islamske zajednice Austrije, koje je predvodio predsjednik Ibrahim Olgun, posjetilo je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseina ef. Kavazovića.

Govoreći o radu IZ Austrije, njenoj strukturi, Olgun je kazao i to da općenito, muslimansku populaciju u ovoj evropskoj zemlji najvećim dijelom čine Turci i Bošnjaci.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Austrije Esad ef. Memić kazao je da su Bošnjaci uključeni u rad i aktivnosti organa IZ Austrije, te da su gotovo svi bošnjački džemati integrisani u rad zajednice.

Reisu-l-ulema Kavazović je ukazao na važnost gradnje islamskog jedinstva i gajenja univerzalnih islamskih vrijednosti bez obzira na veoma šarenoliku strukturu muslimanskog stanovništva u Austriji.

- Svaki narod ima svoj identitet i svoju kulturu. U vjerskom smislu to treba biti sekundarno, dok univerzalne islamske vrijednosti i islamsko jedinstvo trebaju biti na prvom mjestu - kazao je između ostalog reisu-l-ulema.

Tokom susreta pokazana je obostrana spremnost i otvorenost za saradnju, poglavito u segmentu obrazovanja, kroz medrese i fakultete kao i druge obrazovne ustanove, javlja MINA.

 (FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo