Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini reagovala na Dodikov istup

, Published in BiH Featured

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na posljednje medijske istupe predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je za lokalne medije iznio žestoke kritike na račun Washingtona i njegovih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade kažu da "veoma ozbiljno shvataju svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka, te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost", navodi se u saopštenju.

Američki diplomatski predstavnici u Sarajevu navode da očekuju da će "nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH".

"Podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD."

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini na kraju navode kako su apelovali na Dodika da poduzme korake "kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje".

Podnio zahtjev za redovnu američku vizu

U međuvremenu, Dodik je danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu vizu nakon što mu je odbijen zahtjev za diplomatsku.

"Iz proceduralnih razloga ranije sam podnio zahtjev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtjev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao", rekao je Dodik. 

Dodik je sinoć u intervjuu za entitetski TV-kanal pokazao, kako kaže, pozivnicu da prisustvuje svečanosti povodom polaganja zakletve novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, te prepričao razgovor sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

On je, kako kaže predsjednik RS-a, tražio da se Dodik odrekne politike svoje stranke SNSD-a i da se odazove pozivima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodik je odbijanje Ambasade SAD-a da mu izda vizu za odlazak u Washington i posljednje kontakte s predstavnicima SAD-a nazvao "harangom u režiji američke ambasadorke u BiH koja će uskoro spakovati kofere i napustiti BiH".

U ovom intervjuu navodi se kako je Yee optužio Dodika i za zastoj Bosne i Hercegovine na putu ka evropskoj zajednici.

"Ja sam rekao sljedeće: 'To što je BiH u krizi je najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH, da više ne mešetare i da SNSD neće odustati od svojih politika'", kaže predsjednik RS-a.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", dodao je i naveo kako ne isključuje mogućnost da se odrekne diplomatskog pasoša BiH, te kako je sve izvjesnije da će u narednoj godini putovati s pasošem Srbije.

Crnadak: Dodik nema poziv američke administracije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je kako predsjednik RS-a Milorad Dodik nije dobio zvanični poziv američke administracije da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

"Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD-a bio je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije desilo", rekao je Crnadak.

Za pozivnicu koju je Dodik pokazao medijima ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kaže kako se vidi da je to "poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom".

"Vidljivo je da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela", dodao je Crnadak.

Izvor: Agencije

Rate this item
(3 votes)