9. januar - dan početka genocida nad Bošnjacima u Prijedoru i BiH Istaknuto

09 Jan 2017

Organizacije Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac te Udruženje veterana krajine '92-'95. iz Prijedora, polaganjem cvijeća na šehidskim obilježjima u Prijedoru i Kozarcu, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježile su 9. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima u Prijedoru i BiH - kazao je Feni predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović.

 -Za preživjele žrtve genocida iz Prijedora, bivšer logoraše, šehidske porodice i civilne žrtve, 9. januar je dan početka prijedorskog, ali i generalno genocida nad Bošnjacima, kako u Prijedoru tako i u BiH - rekao je Duratović.

Duratović ističe da je 9. januara proglašeno „ono što će rezultirati do kraja ljeta 1992. godine sa 3.176 civilnih žrtava iz Prijedora, među njima i 102 djece i 256 žena“.
 
- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.
 
Dodaje da će i dalje nastaviti 9. januar obilježavati kao dan početka genocida nad Bošnjacima „iako je u Prijedoru već 7. januara 1992. godine skupština srpskog naroda Prijedora donijela odluku o priključenju Prijedora autonomnoj regiji Krajina“.
 
- Ovdje je opet sve krenulo malo ranije nego u Republici Srpskoj. Mi bi trebali obilježavati 7. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima, jer su tada već formirane paralelne institucije u ovome gradu. To demantuje izjave srpskih predstavnika ovdje, udruženja porodica poginulih boraca, da je ovdje sve počelo 30. maja 1992. godine - kazao je Duratović.
 
Po njegovim riječima, „činjenice dokazane u svim sudskim procesima u Haškom tribunalu i pred Sudom BiH govore nedvosmisleno, a i dokumenti, arhivska građa, da je ipak ovdje u Prijedoru sve počelo 7. januara 1992. godine formiranjem paralelnih institucija i civilne i policijske vlasti u Prijedoru“. 

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo