Logo
Print this page

FHMZ za petak izdao crveno upozorenje

, Published in BiH Featured

Nakon iznimno niskih temperatura Bosance i Hercegovce narednih dana očekuje nešto toplije vrijeme sa dnevnim temperaturama i do 11 stepeni celzija. Za petak je izdato crveno upozorenje zbog obilnijih padavina i olujnih udara vjetra.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u petak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne doći će do kiše u Hercegovini, dok će na zapadu i jugozapadu Bosne biti kiša i snijeg u višim područjima. Poslije podne i u večernjim satima u ostatku Bosne očekuje se kiša i susnježica, koja će preći u snijeg. Obilne padavine se očekuju u Hercegovini i na zapadu Bosne.

Kako navode, očekivana količina padavina u toku 24 sata u Hercegovini i na zapadu Bosne bit će od 60 do 100, na istoku Bosne od 2 do 10, u ostalim područjima, uglavnom od 20 do 40 l/m2, dok će vjetar biti umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima južni i jugozapadni. Jutarnje temperature kretat će se od -6 do 0 stepeni celzija, dnevne od 3 do 9, a na jugu od 7 do 11 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za petak tokom cijelog dana, kao i u noći sa petka na subotu.

Upozorenje se izdaje zbog obilnijih padavina u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni te olujnih udara vjetra u većem dijelu naše zemlje.

U subotu nas također očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini, na zapadu Bosne i u Krajini veći dio dana bit će sunčano. Jutarnje temperature iznosit će od -9 do -2 stepena celzija, dnevne od -3 do 2 stepena, a na jugu od 2 do 7 stepeni celzija.

Slično vrijeme bit će i u nedjelju. Krajem dana i u večernjim satima u Hercegovini očekuju se kiša i susnježica, a u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne i snijeg. Jutarnje temperature bit će od -13 do -6 stepeni celzija, a dnevne od -6 do 0, na jugu od 1 do 6 stepeni.

Prema informacijama sa Accuweathera, od 21. januara očekuju nas dnevne temperature u plusu.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB