Uz redovnu porodiljsku naknadu nezaposlenim porodiljama dodatnih 50 KM

12 Jan 2017

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom će periodu nastojati da donekle izjednači porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju znatno manju naknadu u odnosu na zaposlene, saopšteno je iz Općine.

Za smanjenje neujednačenosti naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu Nacrtom budžeta za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 330.000 konvertibilnih maraka.

Obzirom da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih oko 50 KM.

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu.

Na taj način, nastoji se popraviti društvena anomalija gdje se iz socijalnih fondova za istu namjenu isplaćuju različite naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje, dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi.
Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, i ove godine iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva za podršku porodicama koje dobiju treće, četvrto i više djece. Dio je to mjera podrške porodici kao najvećem stubu društva i natalitetu koji nažalost bilježi negativne trendove u većini sredina u BiH, navode iz Pres Službe Općine Novi Grad Sarajevo.

BIR.ba

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo