Logo
Print this page

MOBiH: Nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis

, Published in BiH

Unutar Ministarstva odbrane (MO) BiH i lanca zapovijedanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OSBiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza - utvrđeno je jučer na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, povodom aktualnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara.

O kontekstu kronologije aktivnosti MO i OSBiH na tim događajima na sastanku su razgovarali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra Sead Jusić i Boris Jerinić, tajnik MOBiH Muhamed Smajić, načelnik ZSOSBiH general-pukovnika Ante Jeleč, zamjenik načelnika ZSOSBiH general-bojnika Mirko Tepšić i general-bojnik Senad Mašović.

Usuglasili su kako na MO i OSBiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OSBiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom razdoblju, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OSBiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OSBiH.

S obzirom na navedeno, menadžment MOBiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći, navodi se u saopćenju iz MOBiH.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB