Facebook pokrenuo “novinarski projekat”: Zaustaviti širenje netačnih informacija Istaknuto

12 Jan 2017

Planetarno poznata društvena mreža Facebook pokrenula je “novinarski projekat”, a njegov cilj je onemogućiti da se na platformi objavljuju netačne vijesti, te ojačati saradnju medijskim sektorom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Facebook je bio na meti brojnih kritika zbog netačnih vijesti objavljenih tokom predsjedničkih izbora u SAD-u, u novembru prošle godine.
 
Direktor proizvoda Facebook-a Fidji Simo izjavio je kako se ozbiljno bave vijestima koje se objavljuju na društvenoj mreži, te dodao kako je zadaća Facebooka da osigura jedan zdrav prostor za podjelu vijesti i informacija.
 
“Danas predstavljamo jedan novi program a cilj je da ojačamo veze između Facebooka i medijskog sektora. U narednom periodu ćemo raditi sa predstavnicima medija i razmotriti šta je moguće učiniti da u ovo digitalno doba korisnicima pružimo tačne informacije”, rekao je Simo.
 
Naglasio je kako će Facebook u narednom periodu raditi i na razvijanju opcija fotografije i videozapisa 360 stepeni, prenosa uživo, te opcije Istant Articles, koja omogućava brži pristup sadržajima.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo