Logo
Print this page

U CJB Zvornik zaposleno svega 38 Bošnjaka

, Published in BiH

Iako je Zvornik drugi grad u RS po broju bošnjačkog stanovništva, u Centru javne bezbjednosti Zvornik zaposleno je svega 38 Bošnjaka.Pitanje o nacionalnoj strukturi u ovom centru postavio je ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić (SDA).

U odgovoru je navedeno da Centar javne bezbjednosti Zvornik ima 481 zaposlenih, od kojih je najviše Srba - 431, dok je Bošnjaka 38 te dva Hrvata i dva radnika koja su se izjasnila kao ostali.

Resorni entitetski ministar je kazao da su u ukupnom rukovodećem kadru na četiri radna mjesta raspoređeni Bošnjaci - komandir, zamjenik komandira, pomoćnik komandira i šef smjene.

- Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta u Centru javne bezbjednosti Zvornik nije završena i u narednom periodu će određen broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS bošnjačke nacionalnosti biti raspoređen na rukovodeće pozicije u Centru u skladu sa stručnom spremom, činom i radnim iskustvom – obećao je Lukač na Čivićevo pitanje zašto na rukovodećim pozicijama unutar ovog centra nema Bošnjaka i Hrvata.

Policijska stanica je 8. avgusta prošle godine formirana kao Centar javne bezbjednosti Zvornik, nakon što je dosadašnja općina dobila status grada.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da nakon Prijedora, Bošnjaka u RS-u ima najviše u Zvorniku, i to 16.775.

Međutim, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u Zvorniku je popisano 19.855 Bošnjaka.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB