Tužilaštvo BiH dobilo manje od 200.000 KM za ekshumacije Istaknuto

14 Feb 2017

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ove godine odobreno je 190.000 KM za ekshumacije, potvrđeno je u toj instituciji.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, kazao je da nisu dobili više sredstava koja su zatražili od Vijeća ministara BiH, pa su novac zatražili i od Predsjedništva BiH, piše BIRN.

Prema njegovim riječima, problematici ekshumacija u Tužilaštvu BiH se pristupa profesionalno i sa najvećom ozbiljnošću.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, kazao je da su generalno nezadovoljni brzinom traženja nestalih svi: Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, rekla je da je trenutno na čekanju određeni broj zahtjeva, ali da to nije zbog nacionalnosti žrtava.

- Prioritet ekshumacija ne određuje se po nacionalnosti žrtve. Može se čekati zbog nepristupačnosti terena, miniranih područja ili je potrebno uraditi dodatne provjere - pojasnila je Čengić.

Kako je ona rekla, jama Radača kod Mostara, za koju se pretpostavlja da se u njoj nalaze tijela osoba srpske nacionalnosti, mjesto je na kojem ekshumacija najduže traje i na kojem su utrošena ogromna sredstva.

- Do sada su pronađene samo sitne kosti i nemamo niti jedan DNK. Trenutno smo stigli do 71 metra dubine - navela je Čengić.

Prema njenim riječima, Institut ima svoja sredstva za proces traženja nestalih, te prebacuju novac kantonalnim i okružnim tužilaštvima za one posmrtne ostatke koji su ekshumirani prije 1. januara 2011. godine, kada je proces ekshumacije prešao u nadležnosti Tužilaštva BiH.

U BiH se nakon proteklog rata traga za još oko sedam hiljada nestalih, a pronađeno je i identificirano 22 i po hiljade žrtava.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo