Kad ruskog ambasadora ponesu emocije.. Istaknuto

16 Feb 2017

Ambasada Rusije u BiH saopćila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u cjelini.

U saopćenju se dodaje da Rusija kao država garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni cjelishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske Ambasade naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu "odgovornost prema narodima BiH zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, te da se znakovi u tom smislu vide već sada".

Koliko je Rusiju koja je "kao država garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", odnosno ambasadora Ivancova briga za Ustavom, mogli smo se uvjeriti prije nekoliko mjeseci, kada je ruski ambasador otvoreno podržavao "referendum" Milorada Dodika.

Ivancov je tada kazao da „sa emocionalne strane" razumije reagovanje RS na odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike, jer postoje "jaka osjećanja prema tom prazniku koji se proslavlja 20 godina, a sada odjednom Ustavni sud kaže da on nije legalan“.

"Čini se da je sad ostalo jedino da se referendum sprovede i da se međunarodnu zajednicu, ali i Ustavni sud, uvjeri kako ljudi u Republici Srpskoj vide to pitanje", kazao je Ivancov.

Očigledno da je ruski ambasador u BiH Ivancov isuviše "emocionalan" čovjek za jednog diplomatu! Čim ga emocije ponesu ruska ambasada se oglasi saopćenjem. Do podne je Ustav bitan, poslijepodne je nebitan.

Nije zgoreg prisjetiti se i njegove izjave iz decembra 2016. godine, kada je upravo Visokog predstavnika u BiH diskvalificirao optužbama da na njegove odluke utječu "emocije, simpatije i antipatije":
 
"Na odluke visokog predstavnika sve više utiču emocije, simpatije i antipatije. On nema aktivnosti u pogledu dijaloga i uzajamnog razumijevanja i mi smo za zatvaranje OHR-a kao mehanizma protektorata međunarodne zajednice u BiH", govorio je tada ruski diplomata.

Ivancov se tada otvoreno zalagao za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

BIR.ba 

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo