Logo
Print this page

Ramazanski program 2017: Džemat u fokusu (AUDIO)

, Published in BiH Featured

U fokusu Ramazanskog televizijskog i radijskog programa Radio-televizije IZ BIR ove godine je džemat, kao primarna organizaciona struktura Islamske Zajednice.

I ove godine RTV IZ BIR Ramazanski program priprema u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te je danas potpisan ugovor o realizaciji ovog projekta. Emisije će, kao i ranije, biti besplatno ustupljene zainteresovanim medijima.

Nakon potpisivanja ugovora Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja IZ istakao je da je džemat težište djelovanja svih organizacionih jedinica Islamske zajednice, zbog čega je izabrana ova tema:

Mr. Abdibegović je naglasio da je dosadašnje iskustvo sa organizovanjem Ramazanskog programa u produkciji Radija BIR rezultiralo vrlo odgovornim, profesionalnim i nadasve prihvatljiv program kojeg su osmislili ljudi zaduženi za medijsko prezentiranje islamskog učenja, organiziranja i tradicije Bošnjaka.
"Pitanje džemata je esencijalno pitanje rada i organizacije Islamske zajednice. Mogli su naši vjernici i slušaoci primijetiti da mi ove godine težište dajemo na džemat. Ranije smo govorili o porodici, o ramazanskim programima i ibadetima, imali smo dijaloške emisije. Mi vjerujemo da je džemat fokus koji treba ove godine biti primaran svim organizacionim jedinicama Islamske zajednice, od samog džemata i džematskog odbora, medžlisa, muftijstva, Rijaseta, svih astruktura!

Supstanca koju čini džemat u današnjem vremenu mora biti osnažena i mora biti raznolika. Nije dovoljno imati džamijski odbor i ništa više. Mi hoćemo da imamo aktivne džemate. Aktivne ljude unutar džematskog odbora. Hoćemo da otvorimo prostor našim volonterima. - poručio je mr. Abdibegović.

U petak 17. februara je u svim džamijama u BiH i dijaspori pročitana hutba "Džemat kao duhovni zavičaj" koja je svojevrsna najava ovogodišnjih aktivnosti.

Direktor RTV IZ BIR Nedim Hrbat je istakao da se priprema deset televizijskih i trideset radijskim emisija:

I 2016. godine RTV IZ BIR je realizovao televizijski program koji je preuzelo više od dvadeset televizija u BiH, uključujući i Javni servis. Trideset radijskih emisija je preuzelo više od trideset radio stanica u BiH i regionu.
U fokusu ovogodišnjeg Ramazanskog programa je džemat, u širem smislu. "U nekim pričama kao pojedinac, a u nekim kao zajednica, čak imamo i jednu priču o džematu kao virtuelnoj zajednici" - navodi Hrbat. Istakao je da je realizacija ovog programa proteklih godina je pokazala da su mediji otvoreni za saradnju.

Radio BIR

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB