Logo
Print this page

Reisu-l-ulema Kavazović: Znanje oslobađa ljude od mitova i laži (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. U obraćanju na svečanom otvaranju prve faze proširenja Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, koje je održano danas, reisu-l-ulema dr. Kavazović je istakao da je u prisutnim vakifima prepoznao da su pripadnici naroda znanja. Naroda koji je osuđen da bude uspješan jer ima u sebi vjeru i jer zna vrijednosti znanja:

Reisu-l-ulema dr. Kavazović je ukazao i na odgovornost razumijevanja vremena i svijeta koji nas okružuje. "Imamo i ponos, imamo i odgovornost kao narod da razumijemo vrijeme i svijet koji nas okružuje i da razumijemo, braćo i seste, koji su naši ciljevi i koja su naša sredstva. Ovo je jedno od sredstava kako naš cilj možemo ostvariti! Onda, s Božijom pomoći, možemo biti mirni za posljedice koje će nakon toga nastupiti jer će biti naša sadašnjost i naša budućnost bazirani na znanju!

Tamo gdje je znanje, tamo nema mitologije jer znanje oslobađa ljude od mitova i laži. Jedino znanje stvara zdravo društvo i zdravo okruženje."

Dr. Kavazović je poručio da "očekujemo od država da prema muslimanima budu, ništa više nego kako su prema drugima." Podsjetio je da Islamska zajednica nije potpisala ugovor sa državom, iako su to uradile i katolička i pravoslavna crkva.

"Imamo razloga da kažemo ovim državama da se prema Islamskoj zajednici trebaju drugačije odnositi." - istakao je reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović na svečanom otvaranju prve faze proširenja Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Podsjetio je da govori kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice a ne u ime politika te istakao da je neophodan iskren razgovor: "Znam ono što muslimani osjećaju. Mi trebamo iskren razgovor. Mi trebamo na svjetlost Sunca iznijeti sve ono što nas opterećuje da svjetlost Sunca rastjera mrak o nama, o našoj prošlosti i da nam osvijetli put u budućnost. Srpski i bošnjački narod imaju puno zajedničkog, dijele zajednički prostor. Mi smo danas jedina dva naroda na Balkanu koja su ipak ostala zajedno uz sve velike izazove koje smo imali. Smatram da bi bilo dobro i apeliram na naše političke predstavnike da, gdje god mogu, ipak otvore vrata dijalogu. Činim to jer sam svjestan da u ovoj mojoj domovini Sandžaku živi možda i najvitalniji dio našeg naroda."

Radio BIR

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB