Logo
Print this page

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke NSRS-a o reviziji presude

, Published in BiH Featured

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio je danas veto na Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije te na 12 zaključaka koji su usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 27.februara u Banjoj Luci.

Predsjednik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je za Fenu da se Narodna skupština RS-a nije ni trebala baviti ovim pravnim pitanjem, koje je iskorišteno u dnevnopolitičke svrhe.

-Zvanična politika RS-a radi već duže vrijeme na devastaciji institucija BiH i revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije je upravo rezultat negiranja počinjenih ratnih zločina - tvrdi Hadžiomerović.

Za Klub Bošnjaka sporno je svih 12 zaključaka usvojenih uz ovu informaciju, a njihovim razmatranjem, bošnjački klub je utvrdio da su jedni s drugim u koliziji.

Istakao je i da je neprihvatljivo da parlament RS-a traži da se bojkotuje rad pojedinih bh.institucija u jednom zaključku, a istovremeno u drugom da se radi na putu BiH ka EU.

-Klub Bošnjaka pokrenuo je pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa jer se ne slaže sa sadržajem zaključaka, od kojih neki predstvaljaju običan „politički pamflet“,  te „vrve“ od neustvanih termina, kao što je - „zajedničke institucije BiH“ - rekao je Hadžiomerović i pozvao da se s takvom praksom prekine.

-U jednom zaključku se traži da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, a u drugom da se ukine postojanje visokog predstvanika, što je u koliziji, kao i zaključak kojim se traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, što nije u skladu s Ustavom– dodao je Hadžiomerović.

U vrijeme kada je usvojena odluka o imenovanju pravnog agenta BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu izostala je, kaže, reakcija nadležnih srpskih predstvanika na nivou BiH na njegovom osporavanju, a što nije ni do danas urađeno.

Predsjednik Kluba Bošnjaka je za Fenu rekao i da na zaključke ne mogu da djeluju amandmanski, već ih u potpunosti odbacuje kao neustavan rad Narodne skupštine RS-a.

Skupština RS-a usvojila je na 22. posebnoj sjednici Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Informaciju i zaključke podržala je skupštinska većina, sa 46 glasova za, 23 poslanika su bila suzdržana, a sjednici nisu prisustvovali parlamentarci iz Koalicije “Domovina”.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB