Vijeće za štampu: Sve češća praksa brutalnog širenja govora mržnje Istaknuto

13 Mar 2017
Vijeće za štampu: Sve češća praksa brutalnog širenja govora mržnje Foto: Ilustracija

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH najozbiljnije upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima i likvidacijom, i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem medija u Bosni i Hercegovini.

- Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti! Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetilaca na web portalima, izlažu sebe krivičnoj odgovornosti - ističu iz Žalbene komisije Vijeća za štampu.

Komisija poziva sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubistvima, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

-Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno apelira na urednike online i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima - navodi se u saopćenju Vijeća za štampu u BiH.

 

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo