Logo
Print this page

Sastanak u Sarajevu okupio premijere zapadnog Balkana (VIDEO)

, Published in BiH

Premijeri zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

Cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku prisustvuje i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

Predsjedavajući Zvizdić naglasio je danas na ovom sastanku da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

(FENA)

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB