Kontra krsta ruskim dobrovoljcima: Bošnjaci će u Višegradu graditi ljiljan? Istaknuto

04 Apr 2017
Foto Avaz Foto Avaz

Na dan kada se u Sarajevu bude obilježavala 25. godišnjica prvih žrtava rata u ovoj državi, 6. aprila, na višegradskom brdu Grad bit će podignut ruski krst posvećen ruskim dobrovoljcima u redovima VRS.

Ovu informaciju za lokalne medije potvrdio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

- Na Dan ruskih dobrovoljaca, 12. aprila, planirano je otkrivanje krsta - rekao je Vasić i dodao kako je krst, visok pet i po metara, težak 400 kilograma, doniralo Udruženje veterana 12 april iz Kosovske Mitrovice, a blagoslov dali sveštenici crkvene opštine Višegrad.

Prema podacima vojnih struktura bosanskohercegovačkog entiteta RS, tokom rata u BiH u Višegradu je poginulo sedam ruskih dobrovoljaca.

Ranije je u ovom gradu na Drini, poznatom po stradanju bošnjačkih civila, postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu. Na njoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima VRS.

Predsjednik Skupštine općine Višegrad i Medžlisa Islamske zajednice Bilal Memišević osudio je u ime povratnika Bošnjaka najavljeno podizanje krsta ruskim dobrovoljcima. On je za Avaz.ba rekao da je ovo velika provokacija povratnicima.

Istakao je da bi se svako normalan trebao stidjeti veličanja ruskih dobrovoljaca.

-  Veličanje ratnog zločina u miru je također zločin. U posljednjih nekoliko dana smo imali priliku da iz siromašne BiH i siromašnijeg entiteta RS se potpisuju neki ugovori i penzije za ruske borce. U tom kontekstu, ovo posmatramo kao jednu političku provokaciju i ovo je projekt u duhu novih političkih okolnosti u regionu, utjecaja i dominacije na Balkanu. Ljudi pokušavaju svoju lojalnost Rusiji i ruskim projektima pokazati na ovaj način – kazao je Memišević.

On je rekao da je specifično da Skupština općine Višegrad u proteklom i ovom aktuelnom mandatu nikada nije imala na dnevnom redu ovaj predmet.

- Informisan sam da su radovi počeli na zemljištu koje je u vlasništvu šumskog gazdinstva „Panos“ i da će naknadno ići u proceduru zamjena ili naknada tog zemljišta i da će se nakon toga provesti procedure. Ako je zaista u Višegradu kada je u pitanju izgradnja ovakav nered, ako ovdje može da bilo ko gradi bilo šta, bilo gdje, bilo kada, onda ćemo u ime bošnjačkih udruženja, vladinih i nevladinih organizacija pokrenuti sličnu inicijativu da na kontra strani rijeke Drine izgradimo jedan ljiljan. Insistirat ćemo da ne bude kraći od pet i po metara i ne bude lakši od 400 kilograma – kazao je Memišević.

Avaz

Ocijeni
(5 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo