Konvoj "Bosna i Hercegovina za Siriju" stigao u Rejhanli (VIDEO/AUDIO) Istaknuto

07 Apr 2017

Konvoj "Bosna i Hercegovina za Siriju" je stigao u IHH logistički centar u Rejhanliju. Konvoj nosi 340 tona brasna, 22.000 litara ulja i 8 paleta dječijih pelena. Sva pomoć će se distribuirati u izbjegličke kampove u koje su smješteni gradjani Sirije.

Pomoć su prikupili vjernici i imami sa cijelog područja Muftiluka tuzlanskog, a organizacijsku, tehničku i drugu podršku je pružio Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS, fondacije, firme i institucije.

Za radio BIR iz turskog grada Rejhanli na granici sa Sirijom javila se Leila Pačariz, direktorica fondacije Muharem Berbić: 

Ovo je treći, i do sada najveći konvoj pomoći domaće, humanitarne nevladine organizacije MFS-EMMAUS-a. Kolona sa 16 šlepera, krenula je prije nekoliko dana iz Doboj Istoka za Siriju.

U prikupljanju pomoći hrane i higijenskih sredstava namijenjenih za ovaj konvoj učestvovali su građani BiH zajedno sa medžlisima uglavnom sa područja Muftijstva tuzlanskog ( MIZ Gradačac, MIZ Srebrenik, MIZ Bratunac, MIZ Odžak, MIZ Banovići, MIZ Gornja Tuzla, MIZ Čelić, MIZ Bijeljina, MIZ Teočak, MIZ Brčko, MIZ Srebrenica u saradnji sa Omladinskim centrom Srebrenica, MIZ Kladanj, MIZ Lukavac, MIZ Janja, MIZ Modriča, MIZ Bosanski Šamac, MIZ Vlasenica), Fondacija Muharem Berbić, zatim firme i institucije kao što su DMDE Brijesnica Velika d.o.o., Vegafruit Brijesnica Mala d.o.o., CLK Interpromet Klokotnica, Zedina Klokotnica, Trgovir d.o.o. Gračanica, Pjeskara d.o.o. Dobošnica, Invest gradnja d.o.o., Općina Lukavac, Džemat Mannheim Njemačka, dok je za troškove prevoza 16 šlepera većinskim dijelom učestvovalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i Vlada TK.

Prvi  video prikazuje dolazak osam od 16 kamiona u jučerašnjim popodnevnim satima, a tokom noći im se pridružio i drugi dio konvoja.

 


Audio: Radio BIR
Video: Fondacija Muharem Berbić

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo