Logo
Print this page

Nizom svečanosti i posjetama šehitlucima obilježen Dan A R BiH (AUDIO)

, Published in BiH Featured

Mnogobrojnim svečanim programima, posjetama šehitlucima u Mostaru je obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Centralna manifestacija kojoj su prisustvovale mnogobrojne delegacije Bošnjaka iz javnog, društvenog života u Hercegovine, demolbilisani pripadnici AR BiH i članovi porodica šehida i poginulih boraca upriličena je na centralnom Mostarskim šehitlucima uz Vučjakovića džamiju. Nakon kratkog podsjećanja o historijatu formiranja i djelovanja Armije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine uspomene na to sudbonosno vrijeme sa prisutnima je podijelio Semir Drljević Lovac ratni komandant 41 slavne mostarske brigade i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK-a).

Drljević je naglasio da kako je ratni put Armije BiH od osnivanja do prerastanja u Oružane snage BiH opisan u brojnim historijskim knjigama i enciklopedijama. Govoreći o djelovanja A RBiH na području Hercegovine Drljević prokomentirao je poziciju u kojoj su se njeni pripadnici našli nakon otvorene ofanzive HVO-a i Herceg-Bosne.

„Mi smo bili nepodobni na području Herceg-Bosne koja je bila nasljednica Nezavisne države Hrvatske (NDH-a) i danas dan, nažalost, institucionalno naše komšije ne priznaju međunarodne sudove, tako da moramo dobro gledati kako dalje“, poručio je Drljević.

Svečani programi obilježavanja Dana Armije danas će se nastavi u Donjoj Mahali gdje će biti svečano otvorena i spomen česma.

Radio BIR
h.e.

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB