Logo
Print this page

Arnaudija džamija bit će završena do kraja 2019. godine, u zidove će biti ugrađeni stari dijelovi

, Published in BiH Featured

Džamija Arnaudija koja je izgrađena tokom vladavine Osmanskog carstva 1595. godine, a uništile su je srpske snage tokom prošlog rata, bit će obnovljena uz pomoć Turske. Radovi će početi 22. aprila.

Daily Sabah podsjetio je da je ovo jedna od 927 džamija koje su oštećene u BiH tokom rata. Sredstva za obnovu donirat će Fondacija Vakufske direkcije Turske čiji će čelnici prisustvovati polaganju kamenu temeljca. Na ceremoniji će biti direktor Adnan Ertem, njegov zamjenik Haldun Koc, ambasador Turske u BiH i još brojni drugi predstavnici islamske zajednice u u Turskoj. Završetak rekonstrukcije planiran je za dvije godine.

U novu džamiju bit će ugrađeni i stari dijelovi koji su sačuvani.

Ferhad Paša Sokolović koji je bio beg iz Sandžaka i prvi osmanski guverner Bosne, naredio je Hasanu Efendiji da izgradi lijepu džamiju 1594. godine u Donjem Šeheru u Banjoj Luci. Ime džamije je albanskog porijekla.

Napravljena je u osmanskom stilu i ima dosta sličnosti sa džamijom Aladin-bega u Bursi, džamijom Hazi Ozbek u Izniku, Firzu Aga i Yavuz Selim u Istanbulu. Nacrte je radio student ahitekture Mimar Sinan. U svom dvorištu ima fontantu te mezarje u kojima su ukopani Hasan Efendija i njegova supruga.

Daily Sabah zaključio je kako bi rekonstrukcija ove džamije značajno doprinijela pozitivnoj atmosferi društvenog života Banje Luke jer je značajan objekat za ljude svih religija koji tu žive.

U saradnji vakufskih direkcija BiH i Turske obnavlja se džamija Aladža u Foči, Sinan džamija u Čajniču, te studentski doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a radit će se i na obnovi vakufskog prodajnog centra u Sanskom Mostu, restauraciji Šarene džamije u Travniku, Behram džamije u Tuzli, Ferhad-beg džamije u Tešnju, baščaršijske džamije u Sarajevu i još mnogih drugih objekata od važnosti za Islamski centar i zemlju općenito.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB