Logo
Print this page

Solak: Nema kritičnih i alarmantnih područja u FBiH zbog snijega

, Published in BiH Featured
Solak: Nema kritičnih i alarmantnih područja u FBiH zbog snijega nus

Ne postoji niti jedan prostor u Federaciji BiH koji bi se mogao nazvati kritičnim ili alarmantnim, a što bi bilo prouzrokovano sniježnim padavinama, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Istakao je da je takva ocjena bazirana prema dostupnim informacijama Federalne uprave civilne zaštite koje razmjenjuju sa svim ostalim akterima, prevashodno kantonalnim i općinskim upravama civilne zaštite.

"Bude na nekim planinskim prevojima problema usljed nepredviđene brzine gdje se dešavaju udesi. Uglavnom ništa strašno nema. Situacija je puno mirnija iako se očekuje još količina snijega i kiše. Ali, za sada su standardne aktivnosti koje imaju određene službe u pojedinim općinama. Ništa strašno se ne dešava na terenu", rekao je Solak.

Ono što je bilo evidentirano, a uzrokovano je padavinama kao najveći problem u Federalnoj upravi civilne zaštite jeste borba sa ostatkom snijega na drveću, na voćkama, općenito u poljoprivredi.

"Općenito, to je probelm, ostalo je bilo pod kontrolom. 

Jučer tokom dana snijeg koji je napadao je očišćen sa ulica tako da nije bilo smetnji. Ostao je snijeg na lišću, na drveću, drugim poljoprivrednim kulturama i tu bi mogla biti najveća šteta u svemu", naveo je Solak. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite gvoorio je i o tome gdje su do sada u FBiH registrovani najveći problemi uzrokovani snijegom, posebno u poljoprivredi. 

"Ono što možemo reći jeste da je to Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton, pa i Unsko-sanski kanton gdje je poljoprivreda već bila poprilično krenula i gdje su te kulture voća i povrća razvijene. Baš je u tim kantonima i bilo padavina i tu će se u narednom periodu znati kolika je šteta bila", naglasio je Solak. 

On je naveo kako se svakako i u narednom periodu očekuje da će biti nestabilno vrijeme u BiH.

"Mi živimo u BiH i za nas snijeg u aprilu nije ništa novo, strano. Nije jednom pao u tom periodu. Tako se trebamo i ponašati.  

Ako bi išli na put ili radili ili bilo šta drugo trebamo voditi računa da ono što mislimo da možemo izazvati tom prilikom nekome ili sebi da se tako i ponašamo da do toga ne dođe. Tako ako idemo na put treba da koristimo zimsku opremu kao i da se oblačimo primjereno za boravak duže van domova, da se pridržavamo savjeta i da ne dođemo u situaciju da se ne naruši naše zdravlje. Ako bilo ko bude u opasnosti ili bilo šta da mu treba pomoć struktura civilne zaštite na 121 ili 123", poručio je Solak.

Inače, snijeg koji je počeo da pada u BiH od preksinoć i dalje provejava i povremeno otežava normalan saobraćaj na putevima u Bosni i Hercegovini.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB