U Vlasenici klanjana dženaza za pet žrtava etničkog čišćenja Istaknuto

22 Apr 2017

U subotu, 22. aprila, klanjana je dženaza za 5 žrtava ubijenih tokom etničkog čišćenja područja Vlasenica 1992. godine. Ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.


Bešir Čamdžić, najstariji je od žrtava kojima je klanjana dženaza. Ubijen je 1995. godine u 73. godini života. Jasmin Hurić, je imao 16 godina, a Mersad Dautović 17 godina, kada su ubijeni. Vlaseničani Muradif Kolarević i Jakup Hrnjić ubijeni su 1992. godine.

Dan ranije su u Zaklopači, prema želji oca, ukopani posmrtni ostaci osmogodišnje Anese Hodžić.

Dženazi na šehidskom mezarju Rakita su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Zijade-ef Ljevaković, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predstavnici vlasti u BiH Ramiz Salkić, Salko Bukvarević, Edin Ramić i drugi, glavni imami, imami, porodice ubijenih Vlaseničana i brojni Podrinjci.

Zijad-ef. Ljevaković je predvodio dženazu namaz, a u svome obraćanju je istakao da mi imamo pravo na odgovore, pravdu, istinu, dostojanstvo i život u dostojanstvu.

Muftija Fazlović je kazao kako je, i prema nebeskim i prema zemaljskim zakonima, najveći grijeh prema čovjeku dići ruku na njegov nevini život.

„Oni koji tako rade najgora su ljudska bića i najprezrenija stvorenja na zemlji. Zato, pozivamo sve naše komšije, pozivamo sve Vlaseničane bez obzira gdje žive, da svi zajedno osudimo svakog zločinca bez ostatka i da zauvijek odbacimo zlodjela zločinaca. Ništa nas u ovoj zemlji ne može više povrijediti od nespremnosti da se prizna i osudi zločin. Ništa nije važnije od priznanja, pokajanja i osude zločina za sve nas kako bismo zajedno u povjerenju živjeli u našim selima i gradovima i kako bismo gradili našu zemlju,“ kazao je muftija Fazlović.

Od 2.643 ubijenih Bošnjaka u Vlasenici, ubijeno je 265 djece. Na mezarju Rakita, do sada su ukopane 362 žrtave, dok ih je oko 1.200 ukopano u mjesnim mezarjima oko Vlasenice. Još uvijek se traga za više od hiljadu Vlaseničana.

BIR.ba

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo