Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Janja: Džemat je naš duhovni zavičaj, znali su agresori zašto ruše džamije

, Published in BiH Featured

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i Medžlis Islamske zajednice Janja su organizirali tribinu „Primjer uspješne organizacije povratničkog medžlisa“.

Na tribini održanoj 12. maja u Janji su govorili direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac i glavni imam Medžlisa IZ Janja Omer-ef. Camić.

Agresijom na Bosnu i Hercegovinu veći dio Bošnjaka bio je prisiljen da napusti svoja ognjišta, a sigurnost po vlastiti život i život svojih najmilijih potraži pod tuđim krovom. Pod udarom genocidnih snaga, Bošnjaci su izgubili živote najmilijih, često cijele porodice, bili su prisiljeni da svoj život iznova organizuju u sasvim novoj sredini. Nakon zaustavljanja ratnih dejstava oni započinju novu borbu, onu za održivost povratka na vlastita ognjištima.

Pijaca na temeljima Atik džamije

Govoreći o povrataku, koji je u Janji masovnije počeo od 2001. godine, Omer-ef. Camić je istakao nekoliko bitnih faza kroz koje je ovo povratničko mjesto prošlo, a prva i najvažnija je bila obnova vjerskog života u Janji.

Prvi Bajram-namaz džematlije su klanjale 5. marta 2001. godine u kući kod Džedid džamije u kojoj su klanjali i ostale namaze jer su džamije u Janji bile porušene. Ubrzo se pristupilo ponovnoj izgradnji džamija, kao i ostale infrastrukture, te unaprjeđenju vakufske imovine. Nažalost, na temeljima Atik džamije u to vrijeme je bila pijaca, a proces dobijanja dozvola za izgradnju trajao je duže nego se očekivalo.

Dvije godine nakon što su dobili sve potrebne dozvole džematlije su, prije svega svojim sredstvima, završili obnovu Atik džamije. Nešto kasnije obnovljena je i Džedid džamija, a džamija u Palutinama čija izgradnja je počela 1990. godine, otvorena je 2014. godine.

Podrška na putu znanja

Posebna pažnja posvećena je obnovi mekteba i mektebske nastave, a ovaj medžlis čini i korak dalje pa je pokrenuto obdanište koje je i danas siguno i pouzdano utočište za mališane Janje. Mekteb i mektebska nastava snažan su stub ovog džemata, a Omer-ef. ističe i veliku podršku, u vidu stipendija, svim učenicima iz Janje koji upišu medresu.

Mektebska nastava za 53 polaznika 2001. godine se odvijala u prostorijama vakufske kuće Džedid džamije. Danas mektebsku nastavu u Janji pohađa oko 300 polaznika, raznih uzrasta, koje podučavaju tri muallima. Nizale su se jedna za drugom i nagrade na mektebskim takmičenjima, a rad sa mladima podrazumijeva različite vrste druženja, predavanja i putovanja.

Škole Kur'ana za različite uzraste i grupe redovno se odvijaju, Janja ima hafiza i hafizu, tokom ramazana organizuju se mukabele i iftar za oko 1000 osoba, a Omer-ef. ističe da se na svim poljima rada može više i bolje i da je to intencija u ovom medžlisu.

Unaprjeđenje vakufske imovine

Ponosni su i na humanitarne projekte i aktivnosti kao što je pomoć nakon poplava 2014. godine, a tokom nedavne akcije za narod Sirije iz Janje je poslano 39 tona brašna i drugi artikli.

Vakufska imovina je unaprijeđena, kupljene su mašine, traktori i druga mehanizacija, te je izgrađena i potrebna zgrada. Prostrana polja, blizu 30 hektara prvoklasnog obradivog zemljišta koliko zajedno posjeduju Medžlisi IZ Janja i Bijeljina, obrađena su i zasijana.

Islamska zajednica je uz svoj narod

Pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac prenio je prisutnima selame muftije Vahid-ef. Fazlovića, te je govorio o povratničkim džematima i medžlisima na području ovog muftijstva.

Muftijstvo tuzlansko sa 23 medžlisa je uz svoj narod, uz svoj džemat, a posebno uz povratničke medžlise i njihove džemate. To su Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Janja, Bijeljina, Moriča i Bosanski Šamac, a značajnim dijelom i Brčko, Kalesija, Čelić, Odžak i Orašje.

Podrška Muftijstva tuzlanskog održivosti povratka ogledala se u različitim kategorijama pomoći. Nerijetko se događalo da je Islamska zajednica jedina adresa prisutna uz ljude na terenu, kojoj su se mogli uvijek obratiti i dobiti, u datoj situaciji moguću, podršku i pomoć, kazao je Seljubac.

„Janja je zaista posebna priča. Stanovnici Janje su prvom ukazanom prilikom svoja ognjišta i svoja imanja oživjeli i nisu, tokom izbjelištva, izgubili radnu naviku. Njihova brazda je njihova duša, a i duša im je izbrazdana ali široka i blagodarna. Njenu širinu osjetile su i njihove komšije kada je Drina plavila. Paralelno s tim i vjerski život se razvijao svojim tokom, a u nekim oblicima rada otišli su i mnogo dalje, kao što je rad sa predškolskom djecom i unaprjeđenje vakufske imovine,“ kazao je Seljubac posebno ističući izuzetno dobru saradnju dva susjedna medžlisa, Bijeljina i Janja.

U džematu je snaga i jedinstvo

Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović čestitao je Medžlisu IZ Janja i džematlijama na uspjehu koji su postigli. Direktor Abdibegović, ranije tokom dana, predvodio je džumu namaz i održao hutbu u Atik džamiji, te je obišao prostorije i vakufsku imovinu u ovom medžlisu. Izrazio je zadovoljstvo onim što imao priliku vidjeti i čuti tokom razgovora sa glavnim imamom, Izvršnim odborom medžlisa i džematlijama, te tokom posjete poljima na kojima se sije i radi.

„Janja svijetli jednim lijepim životom. Centar vjerničke organiziranosti je džemat. Vaš džemat je organiziran. Samo svjesni, odvažni i odgovorni idu naprijed jer se promjene mogu dešavati iznutra, izvana i kombinovano. Ovdje su promjene bile izutra, iz čovjekove ljubavi, odgovornosti, i spremnosti da ide naprijed. Na taj način vi gradite ciglu budućeg života na temeljima onoga što ste zatekli od svojih predaka. To je džemat, to je ljubav prema zavičaju, ljubav prema onome što se ima i ne može se ni za koga i nikome prodati vjera, prodati domovina i prodati svoj imetak. Čuvjate džemat jer je džemat duhovni zavičaj. Džamije su duhovna gnijezda našeg naroda. Znali su agresori šta nama znače džamije, zato su ih rušili. Džemat je važan zbog ibadeta, zbog poduke i pouke islama, i zbog snage i jedinstva. Vaše jedinstvo je vaša snaga i garancija vašeg uspjeha,“ kazao je Adbibegović.

U prepunoj sali u Janji naglašena je važnost džemata i zajedništva koje će svojom snagom doprinijeti da se ostvare mnogi ciljevi. Jedan od ciljeva Medžlisa IZ Janja je izgradnja zgrade mektebskog centra što je dio planana unapređenju rada sa djecom i mladima.

Učešće u ovom programu, koji je održan u okviru manifestacija "Dani džamije i džemata", su uzeli horovi iz Bijeljine i Janje, moderator je bio Bahrudin-ef. Čolo, a prije tribine u haremu Atik džamije otvorna je izložba.

Rate this item
(3 votes)