Logo
Print this page

25. godišnjica spaljivanja Orijentalnog instituta u Sarajevu

, Published in BiH Featured

Danas je, na 25. godišnjicu spaljivanja Orijentalnog instituta u Sarajevu, održana tribina i upriličena izložba o djelu Hazima Šabanovića (1916-1971). O liku i djelu ovog uglednog znanstvenika govorili su dr. Behija Zlatar, prof.dr. Enes Pelidija i dr. Aladin Husić.

Orijentalni institut u Sarajevu osnovan je 1950. godine. Rad u Institutu organiziran je u Historijskom odjeljenju, Filološkom odjeljenju i Referatu za orijentalno-islamsku kulturu i civilizaciju.

Bavi se obradom i publikovanjem rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te proučavanjem orijentalnih jezika i književnosti. U fokusu je i proučavanje intelektualne historije i kulturno-umjetničke baštine Bosne u doba osmanske vlasti.

Ovim obilježavanjem nije zaboravljeno barbarsko spaljivanje ove ustanove navodećim zapaljivim projektilima sa položaja srpskog agresora 17. maja 1992. godine. , nije zaboravljena šutnja akadmeske zajednice u regionu, a i u svijetu, o barbarskom činu spaljivanja Orijentalnog instituta 17. maja 1992. godine. 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB