Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ramazanski program radija BIR

, Published in BiH Featured

Cijenjeni slušaoci, povodom mubarek ramazanskih dana primite naše srdačne čestitke! Vašoj cijenjenoj pažnji preporučujemo jedinstven ramazanski program:

Ramazansko jutro

Ramazansko jutro na radiju BIR je jutarnji program u kojem voditelji kreiraju jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u BiH, dijaspori i svijetu. U Ramazanskom jutru emituju se vijesti u 9:00h i 11:00h.

Redovne rubrike Ramazanskog jutra radija BIR

Edukativni serijal IZ

U okviru jutranjeg programa, od 10.00 sati emituje se serijal u kojem profesorice i profesori obrazovnih ustanova Islamske zajednice (IZ) govore o različitim temama u oblasti islamskih nauka, obredoslovlja i razumijevanja vjere.

"Šta Ako&Kako"

Ramazanska izdanja rubrike "Šta Ako i Kako", koju uređuje Sedin Salić, emituju se utorkom. Ove godine sa nama je dr Šefik Kurdić. Podsjetimo se zajedno na odlike i vrijednosti islamskog bontona.

Rubrike vikendom

Subotom emitujemo snimak ramazanske hutbe iz Begove džamije.
Nedjelju ukrašava "Radio mekteb", rubrika koja će se aranžirati posebno za male postače. Informišemo se o vrijednostima posta kod djece, navikavanju na post, prenosimo obrazovne sadržaje o opštim vrijednostima vjere, a pored tih malih savjeta imamo i "Ramazanski kviz" za male postače.

"Naši ramazanski dani"

U rubrici "Naši ramazanski dani" predstavljamo ramazanske aktivnosti, organizaciju ramazanskog života u našim džematima, razgovore sa glavnim imamima u medžlisima u BiH i dijaspori. Rubrika u kojoj dajemo priliku institucijama Islamske zajednice (medžlisima, muftijstvima i drugim ustanovama) da predstave svoje ramazanske aktivnosti. Rubrika se emituje u okviru popodnevnog ramazanskog programa. Producent rubrike je Mirsad Ovčina.

Informativni program

Vijesti se emituju u redovnim terminima: 09:00, 11:00 i 15:00. Centralna informativna emisija se takođe emituje u redovnom terminu u 17:00 sati.Vikendom možete pratititi vijesti u : 11.00 i 15.00 sati. Centralni info i vekendom jeusvom redovnom terminu.

Ramazanska mukabela

Jedan od najslušanijih sadržaja programa radija BIR, "Ramazanska mukabela" emituje se u tri termina: sehurska, prijepodnevna i termin poslije jacije namaza. Kur'an časni se u prijepodnevnom i večernjem terminu emituje bez prijevoda. Ove godine smo u prilici ponuditi jedinstven ugođaj slušaocima, jer pratimo emitovanje ''Prve bosanske hafiske mukabele'', iz produkcije RTV IZ BIR.

Emisije u popodnevnom ramazanskom programu

"Poziv"

Ponedjeljkom emisija "Poziv" – želimo Vam približiti pojam ezana i ikameta. U okviru serijala poslušaćete snimak razgovora sa hafizom Vehbijom Šećerovićem, dugogodišnjim mujezinom Gazi Husrev-begove džamije. Ezan je značajan u životu muslimana. To je poziv na namaz (molitvu). Ezan i ikamet nas dočekuju kada stignemo na ovaj svijet, također nas ispraćaju sa ovoga svijeta. Serijal uređuje Mensur Aličković.

"Porodica i zajednica"

U okviru ovogodišnjeg ramazana emitovaćemo i majsko izdanje emisije "Porodica i zajednica" koju uređuje Sabrija Mehmedović.

"Naša južna baština"

Utorak: "Naša južna baština" – ramazanska izdanja emisije predstavljaju zbivanja u Hercegovini i na području mostrskog muftijstva. Uređuje Hasan Eminović.

"Tuzlanska hronika"

Srijedom "Tuzlanska hronika" – ramazanska izdanja emisije koja tretira aktuelnosti sa područja tuzlanskog Muftijstva. Uređuje Amina Đulović.

"Ramazanski susreti"

Četvrtkom pratite serijal ''Ramazanski susreti''. TV serijal koji je emitovan prošle godine u sklopu dijela tv produkcije ramazanskog programa pod pokroviteljstvom Uprave za vjereske poslocve Rijaseta IZ, za potrebe emitovanja ovogodišnjeg ramazanskog programa radija BIR snimak je prilagođen radio programu.

"Ibadet – veza sa Stvoriteljem"

Petak: "Ibadet – veza sa Stvoriteljem" jedna od najslušanijih emisija, u ramazanu se također emituje. Sa nama je prof Mustafa Spahić, a urednik serijala je Edin Spahić.

"Gost urednik"

Subota: "Gost urednik"  je emisija u kojoj učesnici iz različitih oblasti sa gostima kreiraju primjerene ramazanske sadržaje, iz oblasti kojima se bave (historije, vjerskih tema i sl.), ove godine sa nama dr Adem Zalihić, prof Adna Zulič, a predstavičemo i redakciju časopisa za djecu Elif Emisijju je producirala urednica Alma Hadžić.

"Naše medrese"

Nedjelja: "Naše medrese" – Amela Jordamović i Amir Muminović vode nas kroz ovaj serijal. Upoznaćemo divne mlade ljude, polaznice i polaznike bosanskohercegovačkih medresa. Oni su vrijedni, talentovani i izuzetni. Saznaćemo pojedinosti o načinu rada, odgoja i obrazovanja u srednjoškolskim ustanovama IZ.

Iftarski i sehurski program realizujemo uživo!

Iftarski program

"Glas mladosti"

U iftarskom programu poslušjate serijal "Glas mladosti". Ramazanske teme, dileme i mišljenja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. U serijalu "Glas mladosti" učestvuje 25. škola. Mentori sadržaja su profesorice i profesri islamske vjeronauke.

Prijatelji radija BIR koji su podržali realizaciju ramazanskog programa za naše slušaoce pripremili su i lijepe hedije koje ćemo vam uručiti u toku iftarskog programa.

U okviru iftarskog programa emitujemo i posebno odabrane ilahije i kaside po izboru muzičkog urednika Mirsada Ovčine. Budite sa nama i u ovom dijelu programa.

Sehurski program

Posebno izdvajamo Sehurski program koji se realizuje direktno, sa gostima i kontaktom sa slušaocima. Sehurski program kreira Zehra Alispahić. Ove godine fokus je na vrijednostima i vrlinama naše domovine Bosne i Hercegovine.

 


Dragi slušaoci, cjenjeni postači neka su nam blagoslovljeni i berićetni ramazanski dan.
Sve reakcije i upite u vezi sa programskom šemom, komentare, kritike i sugestije možete uputiti na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ramazansku programsku šemu možete vidjeti na OVOM LINKU.

Nadamo se da ćemo sadržajima ramazanskog programa opravdati povjerenje i da će talasi Radija BIR u ramazanu biti vaš izbor.

Budimo zajedno, budimo BIR!

Alma Hadžić, urednica Radija BIR

 

Rate this item
(2 votes)