Na bolji svijet preselio h. Fadil ef. Topalović Istaknuto

15 Jun 2017

Jučer, 14.06.2017 preselio je na bolji svijet imam u penziji. h. Fadil ef. Topalović. Rođen je 1952.godine u Kiseljaku.

Kao imam radio je 45 godina. Njegova prva služba bila je dužnost drugog imama Čaršijske džamije u Kiseljaku. Od 1974. je na području Bugojna, Gornjeg Vakufa i Kiseljaka. U penziju je otišao u februaru prošle godine,kao ima džemata Batuža MIZ Gornji Vakuf. U toku njegovog rada, 62 osobe kojima je bio muallim, zavrišli su neku od naših medresa. Sada su imami, vjeroučitelji i vjeroučiteljice po BiH i Evropi. Bio je istaknut učač Kur'ana, mevluda i ilahija.

Na takmičenju za područje bivše Jugoslavije , 1975. godine osvojio je prvo mjesto. Ima troje djece . Hanuma mu je preselila prije devet mjeseci, na isti datum, 14. decembra 2016.
O svome sjećanju na rahmetli Fadil ef , vjeroučiteljica Hadžira Zorlak piše :

Fadil ef. je bio fin i drag insan. U svakom drustvu omiljen. Hizmetio je ciljeli svoj zivot Islamu.U penziju je otisao a da nema jos godina.

Kao muallilm bio je veoma uspjesan.Trudio se da djeci ostavi u amanet vjeru I lijep odgoj.

Kao vjerouciteljica, kada bi god sjela s njim u drustvu, uvijek je pitao, kakvi su njegovi ucenici u skoli.

Puno se truduo na tom polju. Zelio je da omladina bude cestita i lijepo odgojena. Izveo je mnogo generacija. Svoje evlade je odgojio u Islamu. Njegova kcerka Enisa , svrsenica je Gazi Husrev- begove medrese i zet Salih ef.Mestrovac svresenik FIN-a. Oni su vrijednii muallimi u Medzlisu Sarajevo. Sinovi Fadil ef., Mustafa i Haris su vrjedni i hajirli insani.

Prije 9 mjeseci je preselila i njegova supruga h.Hedija hanuma. Smrt h.Fadil ef.za porodicu je veliki gubitak a i za cijelu IZ , kao i svu rodbinu, prijatlje i poznanike.
Fadil ef. i Hedija efendinica su zajedno obavili hadzdz. Krasile su ih lijepe osobine. Za ova dva insana mene vezu sve lijepe uspomene.

Za sva njihova dobra djela, molim Allaha dz.s.da ih nagradi na Sudnjem danu.Njihovoj porodici da Allah podari sabura!''

Dženaza namaz će se obaviti u četvrtak, 15.06. 2017. iza ikindija-namaz u Rotilju-Kiseljak (2 km od čaršijske džamije).
Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo