Čavka: Negiranje bosanskog jezika i diskriminacija povratnika krivična djela Istaknuto

15 Jun 2017

Zastupnik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka pozvao je vladajuću većinu da podrži amandmane na Prijedlog Krivičnog zakonika RS-a, koji se tiču zaštite prava na jezik, borbu protiv diskriminacije i borbu protiv korupcije u entitetskom parlamentu.

-Predložio sam uvođenje krivičnog djela ograničenje pristupa javnim službama za povratnike. Ko uskrati pristup javnim službama ili nejednakim tretmanom ograniči pristup javnim službama za povratnike kaznit će se kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora - pojasnio je Čavka u pisanoj izjavi.

Također, predložio je uvođenje krivičnog djela uskraćivanje prava na korištenje jednog od službenih jezika i pisma u Republici Srpskoj zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja s kaznom do pet godina zatvora.
Ovo se posebno odnosi, dodaje Čavka, na ostvarivanje prava na korištenje bosanskog jezika.

Treći amandman se tiče borbe protiv prodaje glasova u Narodnoj skupštini RS-a.

-Tražimo da se, kada se izabrani poslanik u Narodnoj skupštini RS-a očituje, glasa ili izjašnjava na drugi način o prijedlogu na dnevnom redu sjednice parlamenta pod utjecajem treće osobe u svrhu sticanja određene lične koristi, može kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina - zaključio je Čavka.

Najavio je da će u narednom periodu predložiti zakon o posebnim mjerama borbe protiv korupcije u NSRS, kako bi se sankcionisali pritisci na narodne poslanike, “ali i zaustavili stalni transferi zastupnika zbog ličnih interesa i 'nemoralnih ponuda'”.

(FENA)

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo