25 godina od stravičnog zločina u Biljanima (VIDEO) Istaknuto

10 Jul 2017

Danas se navršava 25 godina od stravičnog zločina koji su u Biljanima kod Ključa počinili pripadnici srpskih vojnih i policijskih snaga.

Desetog jula 1992. u ovo selo ulaze pripadnici 17. lake pješadijske brigade sa rezervnim i aktivnim policajcima. Nedugo nakon toga naredili su da stanovnici napuste kuće te su odvojili žene i djecu od muškaraca.

Likvidacije su počele već tada, a ukupan broj žrtava se popeo na 258 muškaraca, žena i djece. Oni koji su uspjeli izbjeći odvođenje, većinom su i preživjeli zločin.

Tijela ubijenih su 1996. pronađena u grobnici Lanište, a tijela 24 ubijena su pronađena i u masovnim grobnicama Crvena zemlja 1 i 2, dok su ostali pokopani u pojedinačnim grobnicama u dvorištima i oko kuća.

Među stotinama žrtava, 85-godišnji Bećo Ćehić je bio najstariji, a najmlađa 4-mjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami stežući flašicu za mlijeko, u zagrljaju ubijene majke.Za zločin osuđena samo jedna osoba

Za zločine u Biljanima u martu 2005. Sud BiH je podigao optužnicu protiv Marka Samardžije, koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske naredio masakr i učestvovao u njemu.

2006. godine Samardžija je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila.

Marko je većini ubijenih bio učitelj i učio ih prvim slovima upravo u školi gdje su zatvarani.

Ostali zločinci hodaju nekažnjeno i 25 godina od stravičnog zločina..

Ključ

Inače, Ključ je jedna od općina gdje su izvršeni najveći zločini u proteklom ratu. Kontinuirano od maja do septembra 1992. vršena su masovna ubijanja Bošnjaka. Pored Biljana, veliki zločini i ubistva civila dešavala su se i u naseljima Velagići, Prhovo, Krasulje i Ramići.

U Ključu je ubijeno preko 700 ljudi, a Ključani su, osim u svom gradu, ubijani ili tačnije ekshumirani u još osam gradova.

U cilju potpunog progona nesrba sa prostora općine Ključ, srpski Krizni štab je 27. maja 1992. osnovao Agenciju za prihvat i preseljenje izbjeglica iz jedne oblasti u drugu.

Tijela njih 563 su pronađena u masovnim grobnicama Lanište I, Lanište II, Crvena zemlja te u ostalih 13.

Kroz logore Manjača i Kamenica prošlo je više od 1.200 Ključana.

BIR.ba

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo