Logo
Print this page

U Zalužju kod Bratunca otvoren mesdžid i šehidsko obilježje: Galama neće pokriti istinu

, Published in BiH Featured

Mesdžid i šehidsko obilježje u bratunačkom mjestu Zalužje, koje pripada džematu Voljevica, otvoren je u subotu 15. jula.

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu mjesto Zalužje je zapaljeno i uništeno, a stanovništvo protjerano. Čim su se za to stekli uslovi mještani su se vratili na svoja ognjišta odlučni da svjedoče svoje postojanje, višestoljetni kontinuitet življenja na Drini i svoje opredjeljenje da ovdje ostanu. Nisu zaboravili šehide ovoga mjesta pa su na šehidskom obilježju uklesana imena 125 šehida.

Tokom programa otvorenja mesdžida i šehidskog obilježja u Zalužju obratili su se imam Mirsad-ef. Husejinović, predsjednik Građevinskog odbora Sadik Selimović, Jusuf Rizvanović, glavni bratunački imam Elvir-ef. Hodžić i Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je čestitao vjernicima mesdžid u kojem će se činiti sedžda Allahu dž.š., potvrđivati iman i islam, i pokornost Uzvišenome, te je istakao važnost sjećanja na naše šehide.

„Svojim prisustvom ovdje mi svjedočimo da je ovo naša zemlja, naša domovina Bosna i Hercegovina. Ona pripada svakom djetetu koje se ovdje rađa, svakom Bosancu i Hercegovcu, svakom narodu. Mi smo takvi u našoj vjeri, racionalni smo ljudi, i čuvamo se onih riječi koje čujemo od drugih a koje duboko vrijeđaju insana, čovjeka. Želimo da čuvamo naše jednistvo kao narod i kao muslimani ali želimo da živimo i kao dobre komšije. Vrijeđa nas ono što vrijeđa svakog čovjeka, a posebno ono što upućuju oni koji su među najodgovornijim ljudima u ovoj zemlji. Njihova galama neće pokriti istinu, neće zakloniti njezino svjetlo. Oni to moraju znati. Sve je više istine u ovoj zemlji, jer istina mora izaći na vidjelo. To je Božija odredba.

Važno je da smo uvijek okrenuti velikim vrijednostima iz perioda naše borbe protiv Agresije iz '90-tih godina. Zato nam je velika čast da su sa nama naši borci, gazije. Prije svih, oni moraju čuvati taj spomen i probuditi nas ako neko od nas to zaboravi. Uvijek se sjećamo naših šehida i obnavljamo naša uvjerenja da su oni zajedno s nama. Šehidi su živi, to je istina iz Kur'ana Časnog,“ kazao je muftija Fazlović, te je istakao velike uspjehe Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i veliko dobročinstvo MFS EMAUS-a.

Muftija Fazlović je proglasio mesdžid otvorenim, a ključeve je predao vakifima Osmanović Šuhri i Muharemu koja su ga i otvorili. Međunarodni forumu solidarnosti EMAUS iz Doboj-Istoka dao je značajnu podršku u izgradnji mesdžida, kao i brojni vakifi.

Glavni bratunački imam Elvir-ef. Hodžić je istakao snažno opredjeljenje Bošnjaka da žive na svojoj zemlji, i da ih izjave nekih političara ne mogu pokolebati na tom putu. U Zalužju je otvoren 30-ti vakufski objekat u ovom medžlisu i iz njega će se pronositi istina, dobro i mir, kazao je Hodžić.

muftijstvotz

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB