Logo
Print this page

Završeni ovogodišnji sportski i kulturno-edukativni susreti imama u Cazinu

, Published in BiH Featured

U Cazinu su 19. jula završeni XIX sportski i kulturno-edukativni susreti članova Udruženja ilmijje, odnosno imama i uposlenika Islamske zajednice u BiH, regionu i dijaspori. Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje, odnosno Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz neizostavne sportske aktivnosti.

Generalna odlika ovih susreta, sa kojom su saglasni svi učesnici, jeste besprijekorna organizacija i sjajno domaćinstvo za koje su zaslužni kolektiv medrese “Džemaluddin Čaušević” na čelu sa direktorom Salkom Dervićem i Okružni odbor Udruženja ilmijje Bihać na čelu sa Izet ef. Šahinovićem. Kao što smo već pisali, domaćini su pripremili bogat kulturno-edukativni sadržaj, kako u Cazinu, tako i na širem području Unsko-sanskog kantona. Pored znamenitosti Cazina i Bihaća pretposljednjeg dana učesnici su obišli Bužim, Vrnograč i Veliku Kladušu, gdje su nakon obilaska šehidskog obilježja u Gradskoj džamiji prodefilovali gradom i nastavili druženje u Kuli Muje Hrnjice.

Sarajevski muftiluk najuspješniji

 

U okviru sportskog programa XIX susreta održana su takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Učesnici su pokazali visok nivo spremnosti, a nakon sublimiranja rezultata najbolji su bili predstavnici Sarajevskog muftiluka, koji su zauzeli prvo mjesto u ukupnom poretku sa 125 osvojenih bodova. Drugoplasirani su bili predstavnici Rijaseta IZ u BiH koji su na sportskim terenima prikupili 101 bod, dok je treće mjesto u ukupnom plasmanu pripalo takmičarima Zeničkog muftiluka sa 90.9 bodova. U odbojci prvo mjesto je pripalo ekipi Rijaseta, pehar u košarci je pripao predstavnicima Tuzlanskog muftijstva, dok su u futsalu i atletici najuspješniji bili predstavnici Zeničkog muftijstva. Kada su u pitanju pojedinačni sportovi, titula prvaka u  šahu je pripala Ajdinu Behlilu (Sarajevski muftiluk), prvak u stonom tenisu je Fadil Maljoki (Rijaset) dok je Harun Hodžić (Sarajevski muftiluk) ponio titulu najboljeg strijelca. Pojedinačne nagrade su pripale i Nerminu Pašaliću (Zenički muftiluk) za najboljeg igrača u futsalu i Velidu Tvrtkoviću (Rijaset) za najboljeg golmana turnira, dok su domaći fudbaleri Bihaćkog muftiluka dobitnici nagrade za fair-play.

Edin Spahić/Bakir Silajdžić

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB