Obilježavanje 24. godišnjice zločina nad logorašima općine Stolac Istaknuto

03 Avg 2017

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženje logoraša općine Stolac obilježit će danas 24. godišnjicu zločina nad logorašima ove općine.

Projekcija četvrtog dokumentarnog filma "Djeca iza žice" bit će održana na platou Stare tepe u Stocu, dok je za 4. august planirano održavanje programa i polaganje cvijeća u znak sjećanja na sve mučene i ubijene logoraše u ovom logoru.

Nekada čuvena bolnica po liječenju koštanih oboljenja pretvorena je u sabirni logor i umjesto liječilišta postala mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela (Aladinići, Pješivac, Greda, Prenj, Rotimlja, Borojevići i drugih). Kroz istoimeni logor koji je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine je prošlo između 3000 do 3.500 Bošnjaka, a njih oko stotinu je ubijeno, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

Tokom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih povreda i umrli.

O zločinima počinjenim u tom periodu u Koštanoj bolnici u Stocu danas se u tom gradu malo govori, a o njima ne vole pričati čak ni bivši logoraši, koji kažu da žive u sredini u kojoj su događaji iz rata "zabranjena" tema.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo