Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U dolini masovnih grobnica svečano otvorena džamija (FOTO)

, Published in BiH Featured

Džamija u naselju Redžići, u Kamenici, u subotu 6. avgusta je svečano ponovo otvorila vrata svome imamu, džematu, vjernicima i dobrim ljudima.

Radi se o džamiji koja je porušena tokom etničkog čišćenja ovog kraja, 1993. godine, a koja je obnavljana posljednjih godina.

Otvorenje ove džamije predstavlja svečan i značajan događaj, za mještane Kamenice, povratnike, Medžlis Zvornik, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Kamenica je, naime, u javnosti poznata kao Dolina masovnih grobnica. Time i otvorenje ove džamije dobija na značaju. To su prepoznali i brojni dobri ljudi, koji su godinama izdvajali sredstva za njenu izgradnju, ali i svečano otvorenje.

DOMOVINA JE MAJKA

Noć uoči otvaranja džamije, nakon akšam namaza do jacije namaza, održan je svečani program sa mevludom i zikrom u prepunoj džamiji.

Prigodan vaz je održao prof. dr. Izet Terzić.



Svečanosti otvorenja džamije, uprkos velikoj vrućini, prisustvovao je veliki broj vjernika iz BiH i dijaspore.



Otvaranju džamije prisustvovale su brojne zvanice, među njima i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Ramić, šef Odjela za standardizaciju i evidenciju Rijaseta IZ-e Mirsad Kalajdžić, direktor RTV BIR Nedim Hrbat, predsjednik skupštine Zvornik Mersad Mehmedović, glavni imam MIZ Zvornik Haris Mustajbašić, i brojni drugi. U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog skupu se obratio glavni imam MIZ Brčko Mustafa Gobeljić, a u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme hfz. Mensur Malkić.

Svečanost je otvorio mjesni imam Mensur ef. Redžić koji se zahvalio džematlijama te svim ostalim dobrim ljudima koji su pomogli izgradnju džamije.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je u svom obraćanju prisutne pozvao da ne zaborave prošlost, ali da svi zajedno idu u budućnost.

                                                                      Mr. Ramiz Salkić: Svaki pedalj BiH je i naš

- Naša zemlja je naša majka. Ponekad i naše majke i naši očevi nama kao djeci nisu uspijevali ispuniti sve želje, ali mi nikada nismo imali pravo da se naljutimo na oca i majku što nam nisu ispunili želje. Naša domovina je naša majka. Mnogima od nas nije pružila ono što smo očekivali, a mnogima ni danas ne pruža, ali to ne znači da imamo pravo da se naljutimo na domovinu. Mi moramo još više voljeti svoju domovinu i raditi za nju. Samo tako ćemo stvoriti pretpostavke da naša domovina novim generacijama pruži ono što nama nije mogla pružiti, kazao je Salkić, koji je pozvao Podrinjce koji žive u dijaspori da pomognu svojim kajevima tako što će ulagati u mjesta svog rođenja.

On je istakao i da je vlast entiteta RS neprijateljski raspoložena prema povratnicima, te da ovu populaciju naziva okupatorima.

- Mi nismo okupatori, mi smo svoji na svome, u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, čvrsto uvjereni da je svaki pedalj zemlje Bosne i Hercegovine podjednako naš kao i svih drugi koji je vole, kazao je Salkić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH dr. Edin Ramić kazao je:

- Mi ne smijemo biti generacija koja će iznevjeriti očekivanja naših predaka da nastavimo život na ovim prostorima i da unaprijedimo ovaj prostor i ne smijemo da dozvolimo da se nastavi ono što je u ratu započeto. Efekti agresije će biti poništeni našim radom, našim trudom, ispunjavanjem naših obaveza i prema svojim imanjima, državi, vjeri. Nemamo nikakvih obećanja, osim obećanja Gospodara svjetova. I mi se uzdamo u uspjeh. Ako uradimo ono što je do nas to će se i desiti. Na nama je da radimo koliko možemo, najbolje što možemo, na mjestima i na pozicijama na kojima se nalazimo, kazao je ministar Ramić.


                                                                Ministar dr. Edin Ramić: Ne smijemo iznevjeriti očekivanja

Hafiz Mensur Malkić je u svom obraćanju posebno naglasio da je Kamenica mjesto uleme ali i mjesto u kojem se nalaze brojne kosti šehida. Zbog toga će u Kamenici biti islama do Sudnjeg dana, i bit će ezana, kazao je hafiz Malkić.

On je Bosnu uporedio sa džennetskim baščama:

- Mi Bošnjaci, koji smo rođeni ovdje, nismo ni svjesni blagodati, nimeta koje nam je Allah dao. Nismo svjesni da smo rođeni na jednoj od najkvalitetnijih zemalja za život. Naša braća iz islamskih zemalja često nam skrenu pažnju i kažu - vi kao da živite u džennetu. Jer, Bosna kao da je opisana u džennetu. Zato kada hodate Bosnom, kada učite fatihe svojim šehidima, kada učite dove vašoj djeci i vašim gazijama, budite svjesni ljepote i blagodati. Onoga što je Allah prostro ovdje na našu Bosnu, pa onda govorite Mašallah, nema snage i moći osim kod Allaha dž.š. Ovo su one riječi što su nas naše majke učile.


                                                                          Hafiz Mensur Malkić

Nakon prigodnih obraćanja hfz. Malkić je vakifima uručio ključeve, čime je džamija i zvanično otvorena.

UVAKUFLJENO VIŠE OD PET DULUMA ZEMLJE

Zanimljivo je napomenuti da je čitavo naselje Redžići pred otvorenje džamije dobilo drugi izgled.

Očišćeno je riječno korito, izgrađen prelijep šadrvan, uređen plato, zasijana trava i cvijeće, izgrađen parking, igralište za djecu..

                                                                                                                  Arhiv

Prema riječima Galiba Hrbata, majstora koji je rukovodio pripremnim radovima za otvorenje džamije, u izgradnji džamije ali i "oporavku" ovog naselja, učestvovao je veliki broj ljudi.

                                                                                         Galib Hrbat, tokom pripremnih radova

"Radili smo više mjeseci kako bismo naselje pripremili za ovaj dan, otvorili ga za goste. I danas i ubuduće. Cilj svih ovih radova bio je da pokažemo da ovdje ima života, i da će ga biti. I uspjeli smo", kaže majstor Galib Hrbat.

On posebno izdvaja podršku ministra Edina Ramića, koji je od početka podržavao ovaj ali i druge projekte, potom i Aliju i Elmedina Redžića koji su uvakufili više od pet duluma zemlje, doprinos Mustafe Redžića, odbora, i brojnih drugih.

BIR.ba

Rate this item
(2 votes)