Logo
Print this page

Počela ekshumacija na lokalitetu Korićanske stijene

, Published in BiH Featured

Na širem lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine, javlja Anadolija.

Na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji sa postupajućim tužiteljem, koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Radi se na ekshumaciji na izuzetno nepristupačnom i složenom terenu.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, policijski službenici nadležne policijske stanice, kao i potrebni radnici.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH su još 20. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli zahtjev za ekshumaciju, te upozoravali da bi moglo doći do premještanja posmrtnih ostataka, pošto lokaciju na kojoj se nalaze niko nije obezbjeđivao.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB