Danas stižu i preostale hadžije (AUDIO/VIDEO) Istaknuto

12 Sep 2017

Preostale hadžije iz BiH danas se vraćaju u domovinu. Posljednji, deseti avion iz Džedde je poletio nešto prije 17:00 sati a osmi, koji je zbog magle preusmjeren u Beograd, treba da poleti u 18:00 sati.

Na aerodrom u Sarajevu jutros je oko 10 sati bezbjedno sletio deveti avion s bh hadžijama, netom nakon što je prethodni avion odustao od slijetanja.

"Niko nije mogao utjecati na izbor pilota koji nije sletio kao njegov kolega petnaest minuta kasnije u Sarajevo" - navedeno je na Facebook stranici Hadž i umra BiH. Zbog propisa vezanih za trajanje letova i odmora, posada aviona nema dozvolu da nastavi let zbog čega je avio kompanija poslala novu posadu iz Turske. Hadžije su smještene na aerodromu do dolaska aviona, potvrdio je Elvedin Subašić u javljanju iz Džedde za Radio BIR.

Pred polazak iz Džedde, za medije Islamske zajednice je izjavu dao rukovodilac Ureda za hadž i umru, Nezim Halilović Muderris:

Avion koji je po redoslijedu bio osmi očekuje se u Sarajevu u 18:30 a deseti, posljednji avion iz Džedde, očekuje se u 21:05:

 

S desetim avionom večeras u 21h po bh vremenu dolaze i zaostali koferi, koji će se dostaviti u muftijstva već sutra, dok će prtljage iz Sarajevskog muftijstva biti u Fahdovoj džamiji ili drugoj lokaciji o čemu će hadžije biti obaviješteni. Kao što smo ranije prenosili, hadžije iz drugih muftijstava će u autobusima čekati i zemzem voda.

Dvojica hadžija su ostala u bolnici u Mekki radi liječenja a do njihovog povratka kući za njih je zadužen jedan student iz BiH koji studira U Saudijskoj Arabiji.

Ove godine iz BiH na hadžu je bilo 1.738 hadžija.

 Radio BIR

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo