40 godina rada Fakultet islamskih nauka Istaknuto

13 Sep 2017

Ovog mjeseca Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će obilježiti veliki jubilej - 40 godina uspješnog rada Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Utemeljenje Islamskog teološkog fakulteta, danas Fakulteta islamskih nauka, desilo se u vremenu zgusnutog dešavanja povijesti bošnjačkog naroda i Bosne i Hercegovine, 29. septembra 1977. godine kao rezultat planskih aktivnosti IZ-e u edukaciji vjerskog kadra za prostore Balkana i Evrope.

Četrdeset godina rada temeljne i liderske visokoobrazovne ustanove u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je povod da predstavimo povijesni hod Fakulteta islamskih nauka, da se prisjetimo vremena i okolnosti u kojima je nastao, ličnosti zaslužnih za njegovo utemeljenje, a posebno glavnog vakifa, utemeljitelja Islamskog teološkog fakulteta - muslimanskog vjerničkog naroda.

Kao liderska institucija visokog islamskog obrazovanja u Evropi u 40 godina svoga rada Fakultet je promovirao više od 1100 profesora islamske teologije, islamske vjeronauke, imama i hatiba, muallima (muškaraca) i muallima (žena). Tačnije promovirao je vjersku islamsku elitu ovih prostora, ali i naše dijaspore.

Nizom manifestacija Nastavno-naučno vijeće Fakulteta islamskih nauka obilježit će ovaj značajan jubilej, a centralna svečanost održat će se u petak 29. septembra 2017. godine na Fakultetu islamskih nauka, Ćemerlina 54 od 10.00 do 11.30 u prisustvu velikog broja visokih zvanica iz zemlje i okruženja.

Također, jedan od važnih događaja u okviru obilježavanja ovog jubileja jeste međunarodna naučna konferencija o temi: Islamsko obrazovanje u Evropi koja će se održati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu od 14. do 16. septembra. Otvaranje konferencije će biti održano sutra u 18:00h sati na Fakultetu islamskih nauka.

(islamskazajednica.ba)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo