Logo
Print this page

Konkretnom saradnjom do novih radnih mjesta u regionu

, Published in BiH Featured

U Sarajevu je danas počela trodnevna Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja afirmiše mogućnosti regionalnog investiranja, promoviše značaj statistike, informacionih tehnologija i razvoja u oblastima industrije, tržišta kapitala, rada, poljoprivrede, energije i turizma.

Konferencija je organizovana u četiri panela - o tržištu, investicijama, statistici te istraživanju i razvoju koje će moderisati i koordinisati predstavnici organizacija iz BiH, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugi.

Za ubrzani razvoj, privlačenje investicija i jačanje ekonomije zemalja regiona izuzetno je značajno uvezivanje tržišta uz jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, izjavio je na Međunarodnoj konferenciji o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, teme obuhvaćene ovom Konferencijom su na tragu definisanih strateških ciljeva rada organa vlasti u BiH i doprinijeće realizaciji preuzetih obaveza definisanih u Reformskoj agendi.

- Mi parlamentarci smo dužni i trebali bismo usvajati zakonska rješenja kojim ćemo unaprijediti i učiniti povoljnijim poslovni ambijent s ciljem ekonomskog razvoja i privlačenja investicija - rekao je Genjac.

Istakao je da su u BiH u proteklom periodu ostvareni značajni rezultati u oblastima unapređenja radnog zakonodavstva, jačanja fiskalnog sistema, reforme javne uprave, uhapređenja poslovne klime i konkurentnosti.

- I dalje smo opredijeljeni da usvajanjem zakonskih rješenja i nužnim reformama nastavljamo sa otklanjanjem barijera koje zaustavljaju ili otežavaju dalji napredak i razvoj. Posvećeni smo izgradnji pravnog okruženja koje će favorizirati i omogućiti podršku integrisanom rastu kroz promociju regionalne trgovine i uzajamnog investiranja - istakao je Genjac.

Dodao je da statistički pokazatelji potvrđuju pozitivne trendove oporavka i rasta ekonomije BiH i da su takvi trendovi zabilježeni 2015, 2016. i nastavljaju se 2017. godine.

- Industrijska proizvodnja, kao dominatnan izvor bh. ekonomskog rasta u 2016. godini zabilježila je rast od 4,3 posto, koji je doveo do povećanja broja zaposlenih u industriji u iznosu od 2,5 posto - naveo je Genjac.

Prema njegovim riječima, prerađivačka industrija čini okosnicu ukupne industrijske proizvodnje, a povećana je i proizvodnja električne energije. Dodao je da su najznačajniji trgovinski partneri BiH u izvozu i uvozu roba Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska.

Genjac je naveo da je povećan i broj posjeta turista, koji je u 2016. godini u odnosu na godinu ranije veći za 11 posto, a trend rasta broja posjeta je nastavljen i u 2017. godini.

- Pored navedenih ekonomskih pokazatelja kretanja ekonomije BiH, značajni pomaci su napravljeni i u implementaciji na evropskom putu BiH, kao i u progresu u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu. S ciljem daljeg osnaživanja ekonomskog razvoja kako BiH tako i svih zemalja regiona, fokus, usmjerenje, raspoloživa energija i sredstva moraju biti usmjereni u poboljšanje poslovnog ambijenta s ciljem povećanja investicionih ulaganja. Svjesni smo značaja koji ima regionalna ekonomska saradnja i takođe značaja koji ta regionalna saradnja ima u procesu evropskih integracija. Iskrena, otvorena i konkretna saradnja u regionu će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i povećanju kvaliteta života i standarda svih naših građana - poručio je Genjac.

Prisutnima se obratila Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, koja je kazala da ova konferencija nije bitna samo za kreatore politika već i za privatni sektor, koji ima važnu ulogu u generisanju i analiziranju podataka.

- Privatni sektor ima ekspertizu, tehnologiju i jako bitno finansije da ulazi u partnerstvo sa vladom i svima vama. Jako je važno da su podaci koje oni generišu uporedivi i konkurentni u nacionalnim sistemima. UN je korisnik podataka, ali isto tako pruža i generiše podatke. Mi se radujemo zajedničkom radu sa svima vama u ostvarenju održivih ciljeva u boljem razumijevanju gdje naše zemlje stoje i u kojem pravcu se trebamo kretati - izjavila je Sinanoglu.

AA

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB