Logo
Print this page

Salkić: Bošnjaci podržavaju izmjene Ustava RS-a

, Published in BiH Featured

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić naglasio je da Bošnjaci podržavaju izmjene Ustava ovoga entiteta, jer su postojeća ustavna rješenja nekvalitetna i da su dovela do diskriminacije nesrpskog stanovništva.

On je naglasio da su Bošnjaci u RS neravnopravni, te da se usljed različitih tumačenja Ustava provodi diskriminacija u obrazovanju, da se negira pravo na jezik, a narušeni su i elementi konstitutivnosti.

- Bošnjaci i Hrvati u postojećem Ustavu bh. entiteta RS nisu tretirani ravnopravno sa Srbima. Stoga je interes Bošnjaka da se uđe u proces izmjene Ustava - saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Popis iz 2013. pokazao je, naveo je, da su se Bošnjaci izjasnili da govore bosanski jezik.

Dosadašnja rješenja ostavljala su, dodao je Salkić, nejasnoće i dolazilo je do pogrešnog, pa često i do zlonamjernog tumačenja Ustava, pri čemu su srpske etnonacionalističke politike i ideologije, da bi načinile štetu Bošnjacima, bosanski jezik protivustavno, protivzakonito i anticivilizacijski imenovali nepostojećim imenom.

-Bošnjaci imaju interes da se izvrši harmonizacija ustavnih rješenja u entitetima, kako bi Bošnjaci imali ista prava kao što imaju Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku Srbi imaju mnogo bolje mehanizme za zaštitu svojih vitalnih interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine nego Bošnjaci i Hrvati u RS. Zato je neophodno ući u transformaciju Ustava, u kojem se, novim rješenjima, mora ojačati uloga Vijeća naroda RS-a, ali i kapacitet institucije potpredsjednika RS-a - naveo je.

Te institucije trebaju imati ulogu kao što imaju u drugom bh. entitetu.

-Postojeća rješenja su skoro ukinula realnu političku moć Bošnjaka u bh. entitetu RS. Uvjeren sam da interes srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini nije narušavanje demokratskog ambijenta i diskriminacija drugih naroda, ali moram kazati da aktualna politička situacija, ustavna rješenja i stanje u društvu, vode upravo ka tome. Bošnjaci su diskriminirani i društvo se već naviklo na to. Društvo koje diskriminaciju smatra kao temelj svoga djelovanja sutra će takve principe primjeniti prema drugim društvenim kategorijama: danas su to Bošnjaci. Sutra će na sličan način biti diskriminirani profesori, radnici, ljekari, novinari... Ali, tada će biti kasno da bilo šta poduzmu. Zato očekujem da intelektualci Srbi u ovome entitetu podignu glas i stanu u zaštitu Bošnjaka, odnosno naših prava - kazao je Salkić.

On je pozvao Javni servis bh. entiteta RS da prestane Bošnjake tretirati kao strani faktor, smetnju i opasnost.

-Bošnjaci su konstitutivni narod u ovome entitetu i na svakoj stopi Bosne i Hercegovine. To znači da nemaju ni veća ni manja prava od drugih. Negiranje te činjenice znači i negiranje Dejtona. Ako se Mirovnim sporazumom garantuju prava svakom narodu a neko ih uskraćuje, onda treba jasno kazati da se ovdje radi o otvorenom i opasnom kršenju Dejtona. Stoga smatram da je neophodno ući u proces izmjene Ustava bh. entiteta RS - zaključio je potpredsjednik Salkić.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB