Logo
Print this page

Potpisan kolektivni ugovor: Od danas bolji uslovi za doktore medicine i stomatologe u KS

, Published in BiH Featured

Danas je u kabinetu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića potpisan kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologa u KS.

Premijer Elmedin Konaković je prisutnima poručio da će od danas doktori medicine i stomatolozi u Kantonu Sarajevo imati značajno bolje uslove za rad.

- Naglašavam da ćemo mi izdvojiti i deset miliona maraka za opremu u zdravstvu, čime će i liječenje pacijenata biti kvalitetnije - rekao je premijer Konaković, istakavši da u pregovorima s ovim sindikatom nije bilo političkih igara, ali je i skrenuo pažnju na to da je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS dr. Edo Selimić upravo na dan potpisivanja ugovora s Vladom obznanio pripadnost svojoj političkoj opciji, što, napomenuo je Konaković, nije moralno.

- Ovo je prvi kantonalni kolektivni ugovor našeg sindikata u FBiH, i ja očekujem da će se on uskoro postići i u drugim kantonima - rekao je na činu potpisivanja dr. Izet Hočko, predsjednik sindikata, zahvalivši se Vladi Kantona Sarajevo što je u, kako je naglasio, pomalo teškim i komplikovanim pregovorima, ipak prihvatila osnovne njihove zahtjeve.

- Kolektivni ugovor rješava radno-pravni status doktora, postavlja ih na pravo mjestu i daje im ono što im pripada - rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa u KS.

Zdravstveni radnici dobili su povećanje cijene satnice sa 2,31 na 2,60 KM. Novopotpisani ugovor predviđa radnu sedmicu od 37,5 radnih sati te koeficijent minulog rada od 0,5.

Plate doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo, bez obzira na to kojem oni sindikatu pripadaju bit će veće za 12 do 25 posto.

BIR.ba/Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB