Logo
Print this page

Na današnji dan prije 24 godine srušen je Stari most u Mostaru

, Published in BiH

Na današnji dan prije 24 godine srušen je simbol grada Mostara, Stari most.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992-1995. godine, Most je djelomično oštećen od srpskih snaga i JNA.
 
Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara.

Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem.
 
Osoba kojoj se sudi za rušenje Starog mosta jeste zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak. Sudi se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, u predmetu "Prlić i ostali". Presuda se očekuje 29. novembra ove godine.
 
Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i talijanska vlada. Jula 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.
 
Inače, Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim.
 
Izgradnja je započela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.).

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB