Logo
Print this page

Hutba Hfz. Malkić: Tri stanja duše (AUDIO)

, Published in Islamske teme Featured

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je namaz džumu predvodio i hutbu održao hfz. Mensur ef Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Nadovezao se na prethodnu hutbu od prošlog petka kada je govorio o obračunavanju djela pred samim sobom, tj. o svakodnevnoj pripremi za konačni obračun pred uzvišenim Stvoriteljem.

Podsjetio je na tri stanja duše. Prvo stanje je sklonost zlu, drugo stanje je ono stanje u kojoj duša sebe kori, a treći stepen je stepen smirene duše, koja je zadovoljna i sa kojom je Gospodar zadovoljan.

Za duše u drugom stepenu, duše koja sebe kori, hafiz Malkić ističe da se radi o dušama “koje se nastoje kloniti loših navika.

Svoje loše postupke nastoji kontrolisati. Odbacuje i bori se protiv onih stvari i djela kojima se potpaljuje džehenemmska vatra jer ne želi nositi svoju vatru na onaj svijet.”

Hfz. Mensur ef Malkić je na kraju hutbe podsjetio prisutne da su učenici Gazi Husref-begove medrese štampali novi broj časopisa Zemzem, te pozvao da se podrži rad vrijednih učenika kupovinom primjerka časopisa.

Radio BIR

 

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB