Logo
Print this page

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: U Sarajevu tradicionalna " Šetnja za dijabetes "

, Published in BiH Featured


SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: U SARAJEVU TRADICIONALNA “ŠETNJA ZA DIJABETES”

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji je ove godine posvećen prevenciji i liječenju žena. Statistika pokazuje da svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest.

Prema podacima Udruženja oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH, do 2016. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano oko 336.000 osoba sa šećernom bolesti.

Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije, prema kojima će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 miliona porasti na 642 miliona.

Među oboljelima je 199 miliona žena, s projekcijom da će do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena biti povećan na 313 miliona.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, u našoj će zemlji biti obilježen brojnim sadržajima.

Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini organizovat će u Sarajevu tradicionalnu “Šetnju za dijabetes”, koja će početi u 11.00 sati od Katedrale do zgrade Federalnog ministarstva zdravstva.

Besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi

Na Tgu ispred BBI Centra najavljeno je održavanje akcije pod nazivom “Danas djeca mjere šećer”, gdje će biti djeci i mladima bizi omogućeno da izmjere šećer u krvi i krvni pritisak. Djeca i mladi će dijeliti i edukativne materijale građanima Sarajeva.

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” također je najavila akciju besplatnog zdravstvenog pregleda.

Od 9.00 do 14.00 sati, planirana je akcija besplatnog pregleda šećera u krvi za sve zainteresirane građane.

Osoblje Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice vršit će preglede pacijenata i davati korisne savjete o toj bolesti, kao i preporuke za njenu prevenciju.

Na dvije lokacije u Tuzlanskom kantonu bit će organizovano besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i podjela promotivnih materijala (Bingo City Centar Tuzla od 12.00 do 13.30 sati i objekt mjesne zajednice Kiseljak, općina Tuzla, od 10.00 do 12.00 sati).

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona organizuje kampanju u cilju edukacije građana o dijabetesu kao globalnom zdravstvenom problemu.

U Hotelu “Bristol” u Mostaru će se vršiti besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi, a građanima će biti podijeljen i promotivni materijal u vezi sa ovom bolešću.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, obilježit će Svjetski dan dijabetesa nizom manifestacija i promotivnih aktivnosti. U nekoliko gradova Zeničko-dobojskog kantona bit će održane promotivne aktivnosti i besplatno mjerenje šećera u krvi. Centralni skup će biti u Maglaju.

Građani Bijeljine također će biti u prilici da besplatno prekontrolišu nivo šećera u krvi. Punkt će biti postavljen ispred Tržnog centra “Emporium” u periodu od 10.00 do 11.00 sati.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB