Logo
Print this page

Salkić uputio otvoreno pismo u povodu napada na povratnike u RS

, Published in BiH Featured

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas na, kako je naveo, ozbiljno narušavanje sigurnosti Bošnjaka u ovome entitetu i pozvao na spriječavanje eskalacije problema.

Salkić je uputio otvoreno pismo međunarodnim organizacijama i, kako je naveo, „prijateljskim“ ambasadama koje djeluju u Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Upravnom odboru za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, predsjedniku i Vladi bh. entiteta RS.

-Posljednjih sedmica učestali su napadi na povratnike i njihovu imovinu. Oni su uslijedili kao posljedica radikalizacije političkih prilika u bh. entitetu RS koja u visokom intenzitetu traje već godinama i na čije smo pogubne posljedice pravovremeno upozoravali - saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je nadležne pozvao da brzo djeluju kako bi se, kaže, spriječio bilo kakav novi incident.

- Za sve eventualne posljedice odgovornost će snositi kako MUP i Vlada RS-a, tako i drugi nivoi vlasti, prije svega predsjednik ovoga entiteta. Pokazalo se na posljednjim primjerima u Rogatici da policija nije adekvatno stala u zaštitu imovine Bošnjaka iako je imala informacije da bi se incident mogao desiti - tvrdi on.

Poziva članove Vlade, premijerku, predsjednika entiteta i druge visoke funkcionere iz srpskoga naroda da u svojim izjavama i djelovanju „smire nacionalne strasti, za dobrobit mira i stabilnosti“.

Bošnjaci su, tvrdi, isključeni iz skoro svih društvenih procesa.

-Iako Ustav predviđa da u vladinim institucijama i javnim preduzećima bude uposleno Bošnjaka prema popisu iz 1991. nažalost, mi danas možemo govoriti da je došlo do zabrinjavajućeg kršenja Ustava i da je trenutno zaposleno jedva jedan posto Bošnjaka - naveo je.

Nedopustivo je, kaže, i „permanentno targetiranje Bošnjaka kao opasnosti, kako u izjavama zvaničnika RS-a, tako i u javnom TV servisu“.

-Zahtijevamo da se institucije entiteta i države Bosne i Hercegovine, te OHR-a pobrinu o sigurnosti građana. S obzirom da postojeći sistem javne sigurnosti izolira čitave etničke grupe, sam narušavajući sigurnost građana, pozivam međunarodne organizacije i Upravni odbor za implementacijuj mira u Bosni i Hercegovini da razmotri mogućnost prenošenja pitanja javne sigurnosti građana s nivoa entiteta na nivo države Bosne i Hercegovine - naveo je Salkić u otvorenom pismu međunarodim predstavnicima u BiH i zvaničnicima entiteta RS.

Dodao je i da Bošnjaci koji žive u RS-u zahtijevaju da se hitno poduzmu aktivnosti na usklađivanju ustavnih rješenja u oba entiteta.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB