Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Mostarski muftija pozvao nadležne institucije da zaustave diskriminaciju bošnjačke djece u Kantonu 10

, Published in BiH Featured

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović na osnovu izvještaja Medžlisa IZ-e Livno danas je u svojoj reakciji oštro osudio brutalnu zloupotrebu djece na dječijem festivalu maškara u Livnu, kojoj su, kako je obaviješten prisustvovala i djeca bošnjačke nacionalnosti. Muftija je uz osudu tog čina pozvao sve nadležne domaće i strane institucije da konačno u kantonu 10 prestane sa diskriminacijom učenika bošnjačke nacionalnosti i da im se omogući izučavanje maternjeg, bosanskog jezika.

U reakciji mostarskog muftije Dedovića upućenoj Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Kantona 10, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini institucija i Ombudsmenu za ljudska prava stoji:

„Medžlis Islamske zajednice Livno obratio se Muftijstvu mostarskom povodom incidenta koji se desio dana 13.02.2018.godine u Livnu. Reagovanju Medžlisa Livno povod jeste naizgled bezazleni dječiji festival u čijoj organizaciji su učešće uzeli uposlenici i učenici OS „Fra Lovro Karaula“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“, zajedno sa područnim školama, kao i polaznici nekoliko dječijih vrtića u Livnu, a koji je iskorišten za brutalnu zloupotrebu djece, jer između ostalog što se dešavalo na navedenom festivalu na njemu je spaljen i Carmel Agius- haški sudija koji je donio presudu u slučaju Prlić i drugi, te na taj način potvrdio udruženi zločinački poduhvat i agresiju izvršenu na našu zemlju.

Naglašavamo, radi se o manifestaciji za djecu koja u sebi ne bi smjela nositi ništa osim obične zabave, za djecu koja ne bi trebala znati niti za haški sud ni imenovanog sudiju, a nekamoli takvog nekoga spaljivati na lomači. Na ovu manifestaciju zajedno sa svojim vršnjacima dovedena su i djeca bošnjačke nacionalnosti iz navedenih ustanova, što predstavlja nastavak pokušaja asimilacije te djece, vidljiv od ranije kroz aktivnosti obrazovnih ustanova sa ovog područja.

Naime, poznato je da na području Jugozapadne Bosne i Hercegovine škole izvode nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu i na hrvatskom jeziku, a u čijim redovnim nastavnim sadržajima je zastupljeno obilježavanje blagdana kršćanske vjere i tradicije poput Božića, Uskrsa, Svih svetih i Dušnog dana, Poklada i Maškara, Dana kruha, itd. Neizostavan sadržaj tih programa bude citiranje biblijskih tekstova od strane djece kao izvođača i prisustvo svećenika na njima. S obzirom da ovakvi programi imaju izrazitiji katolički karakter, djeca bošnjačke nacionalnosti i muslimanske vjere, koja su u izrazitoj manjini u navedenim školama, a riječ je o kantonima s hrvatskom većinom i obrazovnom politikom koja se kreira na tom nivou, suočena su s novim vidom asimilacije i ataka na njihov identitet.

Imajući u vidu da su naša djeca u tim školama već diskriminisana time što nemaju pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, niti nacionalne grupe predmeta osim vjeronauke, sasvim je razložno pitanje, odnosno zabrinutost u vezi s navedenom pojavom i njenim štetnim utjecajem na našu muslimansku djecu.

Iako samo obilježavanje praznika nije obavezno za muslimansku djecu, prisutna je stigmatizacija onih koji ne učestvuju u aktivnostima budući da se cjelokupan školski kadar angažuje na obilježavanju ovih praznika i sve školske aktivnosti su podređene tim praznicima, ali po saznanjima koja smo dobili od roditelja djece, nije nepoznata ni praksa učitelja, koji djeci koja ne žele učestvovati u aktivnostima ovim povodom, dijele negativne ocjene ili smanjuju vladanje bez ikakvog razloga.

Svjesni smo gdje živimo, i da svaka vjerska tradicija ima svoje blagdane koji su bogatstvo u različitosti ove zemlje, ali odlučni da se suprostavimo praksi kojom se kroz redovne nastavne sadržaje djeci druge vjerske tradicije nameću sadržaji koji nisu njeni.

Pozivamo nadležne organe obrazovnog sistema koji provode obrazovnu politiku, a sve u skladu sa zakonom i evropskim obrazovnim konvencijama, da muslimanskoj djeci omoguće pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, nacionalne grupe predmeta, te učešće u realizaciji redovnih, a i vannastavnih školskih sadržaja, bez nametanja sadržaja koji su protivni njihovom vjerskom i kulturnom identitetu i tražimo zaštitu vjerskih prava i osjećanja muslimanske djece u vezi sa obilježavanjem blagdana kršćanske vjere u redovnom nastavnom procesu i kalendaru škola.

Obraćamo se Instituciji ombudsmena za ljudska prava, posebno Odjelu za prava djece, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, da u skladu sa svojom ulogom zaštitnika prava utvrde povredu prava bošnjačke djece na izučavanje maternjeg bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, počinjenu od strane kantona sa hrvatskom većinom, te poduzmu mjere iz svog okvira djelovanja kako bi se ispravile povrede ljudskih prava od strane navedenih organa uprave, kao i da osude zloupotrebu djece, samim tim i Bošnjačke, učesnika dječijeg festivala i politizaciju istog, koji je bio sve samo ne dječija zabava i radost“, navodi se u reakciji mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića.

Radio BIR

Rate this item
(0 votes)