Logo
Print this page

Zajednički nastavni program RS-a i Srbije je nepoštivanje suvereniteta BiH

, Published in BiH Featured

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je da najava uspostavljanja i provođenja jedinstvenih nastavnih programa u Srbiji i bh. entitetu RS predstavlja jedan od najtežih oblika nepoštivanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Salkić smatra da je ovo još jedan u nizu pokušaja provedbe srpskih velikodržavnih planova, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Komentarišući najavu da će osnovci s obje strane Drine učiti isto gradivo iz srpskoga jezika, historije, geografije i prirode i društva, koje je sastavni dio sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda, a čije su donošenje prošle godine najavili Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, Salkić je istakao da se radi o pogrešnoj i štetnoj primjeni Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i bh. entiteta RS.

- Neprihvatljivo je da država Srbija, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kroz obrazovni sistem, na 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine provodi svoju državnu politiku u oblasti obrazovanja. Srbija ima obavezu da poštuje teritorijalni integritet, ustavno-pravni subjektivitet i postojeće granice države Bosne i Hercegovine - naglasio je on.

Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se, smatra, nezapamćena kulturološka i obrazovna agresija.

- Istina, specijalne veze, predviđene Mirovnim sporazumom, omogućavaju saradnju i povezivanje na polju nauke, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije... Ali, uz poštivanje samostalnosti države Bosne i Hercegovine. Uz opredjeljenje da nikome ne osporavam pravo da njeguje svoju tradiciju, jezik i kulturu, smatram da se na ovakav način direktno radi na obezvređivanju obrazovanja, institucija, agencija i zakona u Bosni i Hercegovini. Za nas je neprihvatljivo da se na takav način izrađuju programi koji predviđaju isto gradivo, posebno kada je u pitanju historija – kazao je Salkić.

Nastavni planovi u bh. entitetu RS se trebaju uskladiti sa, naveo je, Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što i predviđa član 59. ovog zakona. Dakle, uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa je direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine. Ovo predstavlja grubo nametanje Bošnjacima u entitetu RS obaveze da izučavaju nastavne planove koji su u osnovi usmjereni protiv nesrba na ovom prostoru – dodao je on.

Pozvao je inicijatore i kreatore ove ideje da odustanu od najavljenog zajedničkog nastavnog plana i programa, uz uvažavanje mišljenja Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u bh. entitetu RS i poštivanje zakona države Bosne i Hercegovine.

- Očekujemo od vlasti u Srbiji konkretne poteze, s obzirom da uglavnom javno govore o poštivanju države Bosne i Hercegovine, a na djelima, kao što je slučaj sa usklađivanjem nastavnih programa, uvijek rade suprotno - kazao je potpredsjednik Salkić.

(Fena)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB